fbpx


Politiek

Jong Vld: ‘Van staatshervorming naar staatsverbetering’
Philippe Nys en Brent Usewils van Jong Vld willen het liberaal vuur van moederpartij Open Vld nog verder ideologisch aanwakkeren. Hun actie is samen te vatten als een pleidooi voor meer democratie en minder particratie in een volwassen federaal land. Zo willen ze niet zomaar een staatshervorming die voor de zevende keer geleid wordt door socialisten en christendemocraten, maar een staatsverbetering onder leiding van de liberalen. Daarbij willen ze bottom up werken, zonder taboes. Slagkrachtige lokale besturen, vier volwaardige gewesten en homogene bevoegdheden verdeeld tussen gewesten, het federale niveau en het supranationale niveau. ‘Weg met de complexiteit,’ zeggen ze.

Ranked voting in 100 kiesdistricten

De particratie willen ze wegwerken door een geheel nieuw kiessysteem waarbij ze in honderd kleine kiesdistricten één kandidaat laten verkiezen met ranked voting zoals in Australië en vijftig kamerleden verkozen in een federale kieskring. Verder willen ze sleutelen aan de partijdotaties waarbij het meeste geld niet naar de partij gaat, maar wel naar het parlementslid zelf.

De jonge vld’ers voegen meteen de daad bij het woord. Op het statutaire congres dat onlangs werd gehouden, hebben ze een grondige hervorming van het partijbestuur laten goedkeuren. Voortaan mogen familieleden van eerste en tweede graad niet meer samen zetelen. Gedaan met de aristocratische partijfamilies. Ook moet het bestuur voortaan uit de helft niet-mandatarissen bestaan. ‘Te lang hebben dezelfde gezichten en dezelfde mensen die afhankelijk waren van de partij, de partij vertegenwoordigt,’ is de conclusie.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.