fbpx


Politiek
Kevin Maas

Jongeren in de politiek: Kevin Maas, Jong CD&V
In de podcastreeks ‘Jongeren in de politiek’ deze keer de pas verkozen voorzitter van Jong CD&V, Kevin Maas.

Van jongs af aan kwam Kevin Maas vaak in aanraking met de politiek door de interesse van zijn ouders en grootouders. Zij hadden een voorkeur voor de sp.a, wat thuis al wel eens bitsige discussies veroorzaakte. Als tiener bezocht hij evenementen van verschillende politieke partijen. Op deze evenementen sprak vooral het verbindende karakter van CD&V hem aan. Daarom werd hij op zijn achttiende lid van de christendemocratische partij. Toen studeerde aan de UHasselt sloot hij zich aan bij de Christen Democratische Studenten (CDS), waarvan hij nationaal voorzitter werd.

Verhouding met moederpartij

Elke maandagochtend vertegenwoordigt Maas Jong CD&V op het partijbestuur. Volgens Maas wordt er in CD&V wel degelijk geluisterd naar de jongeren. ‘Er waait een nieuwe wind door mijn partij sinds de verkiezing van Joachim Coens.’ Sinds de teleurstellende verkiezingsuitslag van mei 2019 beseft de partij volledig dat er meer aandacht naar jongeren moet. Die onderhouden zelf ook goede banden met ministers en parlementsleden om te kunnen wegen op het beleid. Binnen CD&V wordt er ook heel wat ondersteuning geboden aan jongeren. Als voorzitter wil hij er alvast werk van maken om deze ondersteuning efficiënter in te zetten. Vormingen mogen niet pas een jaar voor de verkiezingen beginnen.

Wat de standpunten betreft is Jong CD&V echter volledig onafhankelijk van de moederpartij. Zo leggen ze andere nuances en dat wordt door de moederpartij ook gewaardeerd, klinkt het. De jongeren willen bijvoorbeeld meer focus op duurzaamheid. ‘Wij zijn niet alleen de erfgenamen, maar ook de erflaters van onze planeet,’ beklemtoont Maas. Beslissingen die nu genomen worden mogen geen negatieve gevolgen hebben voor komende generaties.

Fulltime job

In Maasmechelen staat Kevin Maas bekend als huisarts, maar zijn praktijk blijft nog voor een tijd dicht. Jongerenvoorzitter zijn is bij CD&V namelijk een fulltime job om de onafhankelijkheid tegenover de moederpartij te garanderen. Ook hij krijgt dus regelmatig de vraag van zijn oude patiënten, wat hij als jongere in de politiek zoekt. ‘Politiek schrikt veel jongeren af.’ Wanneer je openlijk voor een partij uitkomt, lokt dit vaak negatieve reacties uit, waardoor dit veel moed vergt van jongeren. Hij betreurt dit, omdat politiek er voor iedereen zou moeten zijn.

Regeringsvorming

De politiek beleeft geen hoogdagen. Opnieuw verkiezingen organiseren, levert volgens Maas geen enkele meerwaarde. Hij vindt dat de verkiezingsuitslag van mei 2019 moet gerespecteerd worden. Er moet dus een meerderheid worden gevormd met N-VA en PS, de twee grootste partijen in hun respectievelijke landsdeel.

Zelf stond hij nog nooit op een kieslijst. Daarom kijkt hij enorm uit naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ook provincieraadslid worden in Limburg zou Maas een hele eer vinden. De job van premier overnemen van Sophie Wilmès ambieert hij echter niet.

Voorbeeldfiguren

Zijn belangrijkste voorbeeld is Marianne Thyssen. Zij veroorzaakte volgens hem een aardverschuiving in de Europese politiek met de invoering van de sociale pijler. Deze pijler is een maatstaf om de prestaties op het sociaal en werkgelegenheidsgebied in de lidstaten te vergelijken en te verbeteren. Ook stimuleert het de lidstaten om sociale rechten in hun land te versterken. Ook naar de Limburgse Sonja Claes kijkt hij op omwille van de warmte waarmee zij politiek bedreef.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.