JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Katrien Houtmeyers: ‘Magnettes visie over e-commerce is absurd en nefast voor Vlaanderen’

David Geens14/2/2022
Katrien Houtmeyers (N-VA).

Katrien Houtmeyers (N-VA).

foto © N-VA

De uitspraak van Magnette over het aanpakken van de e-commerce deed heel wat stof opwaaien.

Net wanneer een hervorming van de arbeidsmarkt op de regeringstafel ligt, zegt PS-voorzitter Paul Magnette dat hij droomt van een land zonder e-commerce. Volgens hem moet er na de kernuitstap worden nagedacht over een uitstap uit de e-commerce. Een uitspraak die tot grote ergernissen leidt, zowel bij zijn coalitiepartners als bij werkgeverorganisaties. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Katrien Houtmeyers, Kamerlid voor N-VA, haar visie op de uitspraak van Magnette.

Zijn visie is absurd en strookt helemaal niet met hoe de meeste Vlamingen over e-commerce denken, zegt Houtmeyers. ‘Het lijkt erop alsof hij wil terugkeren naar een stenentijdperk.’ E-commerce kent zeker uitdagingen en risico’s die moeten aangepakt worden, maar dat neemt niet weg dat het een onderdeel van onze leefwereld en economie is geworden.

Het belang van e-commerce werd nogmaals bevestigd tijdens de pandemie. Heel wat kleine handelaars zouden zonder de online verkoop de coronacrisis niet overleefd hebben. Magnette zegt voor bruisende winkelstraten te zijn. Daar is uiteraard iedereen voorstander van, benadrukt Houtmeyers. ‘Maar het mag geen of-of-verhaal worden.’ Online en offline verkoop kunnen elkaar versterken.

Het aanpakken van de uitdagingen

Om de uitdagingen in verband met e-commerce aan te pakken moet er een verbetering komen van onze wetgeving, zegt Houtmeyers. Heel wat grote e-commerce bedrijven hebben de afgelopen jaren getracht om distributiecentra te openen in België, waar ze keer op keer moesten op terugkomen wegens een veel te rigide regelgeving. ‘De huidige wetgeving maakt ons niet concurentieel genoeg met de buurlanden.’ Zo gaat bijvoorbeeld de nachtarbeid in België al in vanaf 20 uur, terwijl dat in Nederland pas vanaf middernacht is. Voor veel bedrijven is de rekening dan snel gemaakt. Online retailers vestigen zich dan liever net over de grens in onze buurlanden, waardoor België heel wat werkgelegenheid misloopt. Daarnaast is er de Belgische loonkostenhandicap die naar schatting in 2022 zal oplopen tot 1,2%. Dat moet absoluut worden aangepakt, benadrukt Houtmeyers.

Met zijn uitspraak wou Magnette het debat openen over wat wenselijke jobs zijn. Moeten we de regelgeving rond nachtwerk versoepelen enkel en alleen omdat onze buurlanden dat doen? Nachtwerk wordt vaak als iets negatief beschouwd, terwijl er wel mensen zijn die dat willen doen zolang er voldoende compensatie voorzien is, zegt Houtmeyers. Daarnaast kan er ook bekeken worden of er geen andere taxatie mogelijk is op buitenlandse e-commerce. Er moet een gelijkspeelveld ontstaan door enerzijds het aanpassen van de wetgeving en anderzijds een sensibilisering van de consument over de kost van e-commerce, zowel op vlak van arbeid als milieu.

De rol van de overheid

De lokale handelaars moeten meer kansen krijgen en ondersteund worden. In dat verhaal kunnen fysieke winkels en de e-commerce elkaar versterken, zegt Houtmeyers. Heel wat lokale handelaars zijn tijdens de coronacrisis uit noodzaak met een webshop gestart. Dit brengt voordelen met zich mee maar doordat een webshop arbeidsintensief is konden die winkels hun marges niet altijd verruimen. Een gelijk speelveld is dus zeker noodzakelijk.

Verder moet er ook een debat komen over het gratis terugsturen van pakketten, vindt Houtmeyers. Voor een lokale handelaar weegt de kost van het gratis verzenden van pakketten veel zwaarder door dan voor grote internationale bedrijven. ‘We moeten blijven investeren in ons eigen economische systeem, zowel offline als online.’ Voor N-VA moet er dringend werk gemaakt worden van een assymetrisch arbeidsmarktbeleid. Daarnaast moet er een degelijk kader gecreëerd worden voor nieuwe economieën zoals de e-commerce.

De communautaire kant

Houtmeyers is ervan overtuigd dat er een communautair kantje zit aan de uitspraak van Paul Magnette. De werkloosheid in Wallonië ligt veel hoger dan in Vlaanderen en daarnaast is Vlaanderen juist een regio van KMO’s. ‘Het zijn juist de KMO’s die dringend een minder rigide regelgeving nodig hebben.’ Werken en ondernemen zit de Vlamingen in het bloed, zegt Houtmeyers.

Bij de PS lijkt er ook een verschil tussen woorden en daden te bestaan. De PS deed er immers alles aan om een distributiecentrum van internetgigant Alibaba in Luik te vestigen. Houtmeyers vindt dat er in dit verhaal naar een hogere taxatie moet gekeken worden voor bedrijven zoals Alibaba.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.