fbpx


Filosofie, Geschiedenis

Koenraad Verrycken: ‘Oude continent is bezig met langzaam te sterven’
Professor-emeritus Koenraad Verrycken, die onder meer geschiedenisfilosofie doceerde aan de Universiteit Antwerpen, levert met Geschiedenis, Antropologie en Schuld een even lijvig als interessant onderzoek naar het denken van Douglas Murray.

Murray is een Engels auteur die Europa een zeer sombere toekomst voorspelt: het oude continent is bezig met langzaam te sterven aan een zelfgekozen dood. Het gaat ten onder aan een overdosis schuldgevoel, opgedrongen door moraalridders die vinden dat Europa en bij uitbreiding de hele Westerse cultuur verantwoordelijk is voor zowat alles wat fout gegaan is in de geschiedenis.

Culpabilisme

Murray legt uit hoe dat culpabilisme op individueel vlak versterkt wordt door de niet-aflatende beschuldigingen van identitaire minderheidsgroepen. Europa gaat ten onder aan een ongecontroleerde immigratie, die verdedigd wordt vanuit een ideologisch multiculturalisme, met een steeds sterker wordende invloed van het islamisme.

Het historisch denken heeft zich volgens Murray ‘gemoraliseerd’. We worden verplicht onze eigen geschiedenis in het licht van een Europese schuld te zien. Die obsessie vertoont zich in de eisen van dekolonisering. In het ‘intersectioneel’ denken worden burgers opgedeeld volgens hun verschillende identiteiten. Dat zorgt voor een woke moraal met een zeer rigide en ideologische kijk op de geschiedenis die een normaal debat onmogelijk maakt.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.