fbpx


Politiek
Open Vld

Lode Vereeck: ‘De beslissing van Open Vld laat mij Siberisch koud’
Deze week besliste de statutaire commissie van Open Vld om Lode Vereeck uit de partij te zetten. De partij tilde zwaar een de voordracht van Vereeck door het Vlaams Belang voor de raad van bestuur van de Universiteit Hasselt. In deze aflevering van Doorbraak Radio vertelt Lode Vereeck, econoom van opleiding, meer over deze breuk met Open Vld en zijn plannen voor de toekomst.

Beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag

Vereeck wordt beschuldigd van grensoverschrijdend verbaal gedrag terwijl hij professor was aan de Universiteit Hasselt. Dat is één van de meest pijnlijke periodes uit zijn leven, zegt Vereeck. ‘Opmerkelijk is dat het dossier gelekt werd enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen.’ Vereeck vermoedt dus dat er ook geprobeerd is om hem politiek te beschadigen.

Daarnaast is er ook geen enkele klacht geweest, enkel meldingen. ‘Het parket is dan ook tot de conclusie gekomen dat er geen enkel bewijs is.’ Voor Vereeck gaat deze zaak over hoe dicht een professor tegen zijn studenten mag staan. Het ging over berichten op sociale media met studenten, meestal over politiek en economie, maar ook over persoonlijke zaken die weliswaar niet-seksueel van aard waren. ‘Ik kan me voorstellen dat ik door mijn manier van lesgeven soms studenten op de tenen heb getrapt, maar er werd steeds een grens bewaard.’

De breuk met Open Vld

Chris Janssens, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, nam onlangs contact op met Vereeck met de vraag om hem voor te dragen in de raad van bestuur van de Universiteit Hasselt. ‘Ze vroegen mij dit omwille van mijn expertise en ervaring.’ Zo schreef Vereeck een doctoraat over de organisatie van universiteiten.

Vereeck was bereid het mandaat op te nemen, maar enkel als het duidelijk was dat daar geen politieke samenwerking met het Vlaams Belang aan vasthangt, aangezien Vereeck op dat moment nog lid was van Open Vld. De provinciale Open Vld-voorzitter vond dit echter niet door de beugel kunnen en diende een klacht in. ‘Voor Open Vld is dit een vorm van samenwerking.’ ‘Daarnaast vonden ze mij ook te kritisch voor de partijvoorzitter,’ zegt Vereeck. ‘Open Vld had nochtans kunnen weten dat ik volledig autonoom zou functioneren binnen de raad van bestuur.’ Volgens Vereeck zijn de redenen die de partij aanhaalt drogredenen.

‘Ik ben zeker kritisch geweest, maar heb nooit op de man gespeeld,’ zegt Vereeck over zijn kritiek op Lachaert. ‘Ik ben kritisch op basis van cijfers en feiten, maar ik heb nooit iets over zijn intenties gezegd.’ Vereeck is niet van plan om in beroep te gaan tegen de schrapping van zijn Open Vld-lidmaatschap. ‘Hun standpunt zal in beroep niet wijzigen en hun beslissing laat mij Siberisch koud.’ Vereeck heeft geen behoefte meer om verbonden te zijn met Open Vld door de koers die de partij nu vaart.

Wat brengt de toekomst?

Vereeck zet zijn werk verder als onafhankelijk politicus en wordt binnenkort schepen in Diepenbeek. ‘Ik zal nog even blijven verder werken met de fractie van Open Vld omdat we nu eenmaal verkozen zijn met hetzelfde verkiezingsprogramma.’ Vereeck zal dus op dezelfde manier verder werken in Diepenbeek, maar het zal niet langer onder het label van Open Vld zijn.

‘De coalitiepartners in Diepenbeek blijven mij steunen.’ De sfeer in de gemeenteraad en het schepencollege in Diepenbeek is dus erg goed, volgens Vereeck. Er is een constructieve manier van aan politiek doen, vult hij aan. ‘Ik loop nog steeds even warm voor mijn economische idealen, ondanks de tegenslagen op partijpolitiek pad.’ Het is jammer dat deze idealen niet zullen gerealiseerd worden door deze federale regering, vindt Vereeck. ‘Een echt legitieme regering is een regering die gebaseerd is op de meerderheid langs beide kanten van de taalgrens.’

De publieke financiën van Vivaldi

De echte knopen zijn door deze regering nog steeds niet doorgehakt, zegt Vereeck. ‘Ik houd mijn hart vast omdat er over de grote thema’s geen duidelijkheid is.’ Vereeck vindt het onbegrijpelijk dat de begroting een zootje ongeregeld is, wetende dat er veel knowhow in de regering zit. ‘Dat is onbegrijpelijk en doet het slechtste vermoeden.’

Door corona is er geen budgettair kader meer, waardoor de schuldgraad enorm zal stijgen. ‘Het probleem in België is dat we heel veel belastingen betalen en daar maar weinig voor terugkrijgen.’ Op vlak van bezuinigingen zien we te weinig, vindt Vereeck.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.