JavaScript is required for this website to work.
Zonder categorie

Louis Ide: ‘Veiliger in het ziekenhuis dan daarbuiten’

David Geens11/5/2020
Louis Ide, specialist op de infectiecontrole, Jan Palfijn-ziekenhuis

Louis Ide, specialist op de infectiecontrole, Jan Palfijn-ziekenhuis

foto © VRT

Louis Ide is als specialist op de infectiecontrole in het Jan Palfijn-ziekenhuis verantwoordelijk om de omgeving veilig te houden voor het personeel. Hoe zwaar weegt zijn job?

Met de uitbraak van corona zagen ziekenhuizen er plots helemaal anders uit. Gescheiden ingangen, hermetisch afgesloten afdelingen, … Plots leken het pesthuizen waar je enkel bij medische veroordeling naar toe ging. Voor wie er werkt, was het een roeping en zware beproeving tegelijk.

Als specialist op de infectiecontrole moet Louis Ide ­ervoor instaan dat de artsen en het personeel van het Gentse Jan Palfijn-ziekenhuis gevrijwaard blijven van ­besmetting. ‘Het zijn al zware weken geweest, waarin ik zeven op zeven werk’, zegt Ide die naast arts ook nationaal secretaris is van de N-VA. ‘Politiek speelt nu echter niet mee. Nu ben ik 200% arts.’

Ide geeft toe dat het ook bij hem pas na de signalen uit Italië is beginnen dagen hoe ernstig het coronavirus wel was. ‘Gelukkig was ik voorbereid, niet voor Covi-d19, maar wel op een grote griepepidemie. Daarom hadden we hier in het ziekenhuis wel een voorraad mondmaskers, die ik meteen achter slot en grendel heb laten plaatsen’, vertrouwt Ide ons toe.

Slechts zeven besmettingen

Hoe meet Ide het succes van zijn werk af aangezien hij niet kan tellen in genezen patiënten? ‘Voor mij telt het feit dat we het ­ziekenhuis hebben omgebouwd tot een ­coronaziekenhuis zodat alle artsen en verpleegkundigen zo goed mogelijk kunnen functioneren. Tot nu toe tellen we maar zeven besmettingen die via het werk zijn gebeurd’, stelt Ide gerust vast.

‘Ik kreeg een mooi compliment van de schoonmaakploeg. Zelfs zonder mondmasker, want niet evident om een hele dag op te hebben tijdens het kuisen, maar mits social distancing en alle andere maatregelen, voelen ze zich veiliger in het ziekenhuis dan daarbuiten.’

Dat neemt niet weg dat bij Ide ook frustratie bestaat omtrent het ontbreken van voldoende beschermingsmateriaal. ‘Weet je dat we zelfs hebben aangeklopt bij de naaisters van de carnavalsverenigingen van Aalst? Die hebben pakken ervaring en hebben ons prachtige schorten geleverd’, zegt Ide.

Ziekenhuis klaar voor niet-dringende behandelingen

Momenteel heeft hij de handen vol om het ziekenhuis terug op te starten voor niet-dringende behandelingen, want dat begon echt wel te nijpen. ‘Mensen moeten echt niet vrezen om in een covid19-broeihaard terecht te komen. Alles is strikt gescheiden en meer dan 30 extra procedures zijn in het leven geroepen om alles virusvrij te houden’, stelt Ide iedereen gerust.

Hij draait al weken door, maar geeft toe om inmiddels wel eens naar een weekend vrij te snakken. Tegelijk hoopt hij toch dat deze zomer een Europees tripje mogelijk is. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om de toeristische sector te laten overleven. Ergens blijft de arts toch nog altijd politicus die aan de ganse maatschappij denkt.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties