JavaScript is required for this website to work.

Luc Pauwels en Yvan Vanden Berghe: ‘Oplossing Oekraïne ligt voor de hand’

David Geens21/3/2022
De oplossing voor Oekraïne ligt binnen handbereik

De oplossing voor Oekraïne ligt binnen handbereik

foto © Belga

Een samenvatting van de geschiedenis van Oekraïne en hun relatie met Rusland helpt ons het huidig conflict beter te begrijpen.

Luc Pauwels, auteur van Geschiedenis van Oekraïne, en Yvan Vanden Berghe, professor-emeritus Internationale Politiek, schetsen de geschiedenis van Oekraïne.

Poetins historische claims zijn inderdaad terug te vinden in de geschiedenis, maar er zijn eveneens argumenten voor een zelfstandig Oekraïne. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat ‘dé Oekraïener’ niet bestaat. De Krim en de Donbas zijn gebieden waar veel pro-Russische inwoners zijn. ‘We mogen ook niet vergeten dat Oekraïne zeker geen perfecte democratie is’, stellen de historici.

Het is volgens hen perfect te begrijpen dat Poetin een neutraal Oekraïne wil. Er is uiteraard het recht van Oekraïne om te kiezen, maar die keuze zal heel divers zijn in het Oosten en het Westen van het land. ‘En als de NAVO geen keuze aanbiedt, is dat in het voordeel van de vrede’, zeggen Pauwels en Vanden Berghe. Zij denken dat het conflict opgelost kan worden, want Poetin weet inmiddels dat hij met deze oorlog alleen maar bereikt wat hij net niet wil.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties