fbpx


Buitenland, Geschiedenis

Luc Pauwels en Yvan Vanden Berghe: ‘Oplossing Oekraïne ligt voor de hand’
Luc Pauwels, auteur van Geschiedenis van Oekraïne, en Yvan Vanden Berghe, professor-emeritus Internationale Politiek, schetsen de geschiedenis van Oekraïne.

Poetins historische claims zijn inderdaad terug te vinden in de geschiedenis, maar er zijn eveneens argumenten voor een zelfstandig Oekraïne. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat ‘dé Oekraïener’ niet bestaat. De Krim en de Donbas zijn gebieden waar veel pro-Russische inwoners zijn. ‘We mogen ook niet vergeten dat Oekraïne zeker geen perfecte democratie is’, stellen de historici.

Het is volgens hen perfect te begrijpen dat Poetin een neutraal Oekraïne wil. Er is uiteraard het recht van Oekraïne om te kiezen, maar die keuze zal heel divers zijn in het Oosten en het Westen van het land. ‘En als de NAVO geen keuze aanbiedt, is dat in het voordeel van de vrede’, zeggen Pauwels en Vanden Berghe. Zij denken dat het conflict opgelost kan worden, want Poetin weet inmiddels dat hij met deze oorlog alleen maar bereikt wat hij net niet wil.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.