fbpx


Filosofie, Vlaamse Beweging
Ludo Abicht

Ludo Abicht: ‘Links-progressief en Vlaamsgezind zijn verzoenbaar’
Nationalisme en identitair denken worden de dag van vandaag vooral geassocieerd met het rechtse politieke spectrum. Maar niet iedereen vindt dat deze zogenaamde tegenstelling tussen links en Vlaamsgezind zijn klopt. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Ludo Abicht, filosoof en professor aan de Universiteit van Antwerpen, dieper in op de verzoening tussen identitair en progressief denken. Waar staat Vlinks voor? Vlinks is een netwerk dat iedereen wil verenigen die zich Vlaams, sociaal en progressief voelt. Veel kernleden komen uit…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Nationalisme en identitair denken worden de dag van vandaag vooral geassocieerd met het rechtse politieke spectrum. Maar niet iedereen vindt dat deze zogenaamde tegenstelling tussen links en Vlaamsgezind zijn klopt. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Ludo Abicht, filosoof en professor aan de Universiteit van Antwerpen, dieper in op de verzoening tussen identitair en progressief denken.

Waar staat Vlinks voor?

Vlinks is een netwerk dat iedereen wil verenigen die zich Vlaams, sociaal en progressief voelt. Veel kernleden komen uit de hoek van het daensisme, zegt Abicht. Toen Abicht nog student was, schreef hij mee aan Het Pennoen, een tijdschrift dat Vlaamsgezind en links-progressief zijn wou verzoenen met elkaar. ‘In de jaren twintig van vorige eeuw was dat ook het geval. Daarna zijn die twee stromingen uit elkaar gegroeid.’ In de jaren zestig kwam dit dankzij het blad opnieuw in de lift te zitten en kwam er weer een verzoening tussen het Vlaamsgezinde en het progressieve. Nu ligt dat opnieuw wat moeilijker.

In elke beweging zijn er linkervleugels en rechtervleugels. En langs de andere kant merk je toch ook dat bij de eerste socialisten Vlaamsgezinden zijn, zegt Abicht.

Identitair denken

Volgens Abicht moeten we bij bepaalde begrippen duidelijke definities gaan hanteren. Wat bedoelt men met nationalisme? Wat bedoelt men met identiteit? ‘Als je dat begint te doen, zal je merken dat identiteit en links-progressief denken niet elkaars tegenstelling zijn.’ Als Vlamingen zijn wij er in het verleden in geslaagd om zonder extreem geweld onze eisen door te duwen, zegt Abicht. ‘Als je kijkt naar hoe de Vlaamse beweging er voor stond in 1946 dan was het ondenkbaar dat we nu zouden spreken over nationalisme en een federale staat.’ We hebben dus heel veel bereikt en we hebben dat bereikt zonder die valse tegenstelling, benadrukt Abicht. ‘Er is niets mis met het steunen van je eigen cultuur, geschiedenis en taal.’ Die tegenstelling tussen links en nationalistisch zijn wordt voortdurend benadrukt in de media, maar volgens Abicht is dit wel degelijk verzoenbaar.

Het belgicisme van de federale regering

Abicht vindt het om te beginnen vooral niet democratisch gezond dat een groot deel van de Vlaamse kiezer in feite genegeerd wordt. ‘Ze willen opnieuw het belgicisme nieuw leven inblazen op een manier die mij stoort,’ zegt Abicht. In deze coronacrisis heeft iedereen uiteraard sympathie voor de zorgverleners, maar de regering maakt hier gebruik van door dit in een campagne te gieten over vernieuwde Belgische eenheid. ‘Maar daar gaat het niet over.’

Verder verzet Abicht zich ook heel hard tegen het idee dat Vlamingen racistisch zouden zijn. ‘Nergens wordt er ooit vermeld dat er bijvoorbeeld heel veel Vlamingen vrijwilligerswerk doen om migranten te begeleiden.’ Abicht gelooft wel dat er racisme in de maatschappij aanwezig is, en we moeten daar terecht afstand van nemen. ‘Maar dat betekent niet dat racisme in het DNA van de Vlaming zit.’

De tegencultuur

Wat Abicht denkt over tegenbewegingen zoals Youth against Racisme en de zogenaamde cancel culture? De tegenstelling worden op dit moment benadrukt waardoor er geen plaats meer is voor een evenwichtige discussie, vindt Abicht. ‘Die thema’s moeten worden behandeld en democratisch opgelost.’ Aan beide kanten van het spectrum moet er worden opgelet dat er geen overdreven oordeel is want daardoor wordt een normaal gesprek onmogelijk, zegt Abicht. ‘Wie begrip opbrengt voor één van beide kanten, krijgt meteen een label.’ Dat klopt niet volgens Abicht. ‘Je bereikt niets door mensen te beschuldigen, wel door ze aan te moedigen.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.