fbpx


Economie

Maaike De Vreese en Axel Ronse: ‘Tijdelijke werklozen activeren win-winsituatie’
De coronacrisis heeft een zware impact op onze economie en zorgt voor een sterke stijging van het aantal tijdelijke werklozen. Het systeem van tijdelijke werkloosheid houdt een slag om de arm maar op lange termijn zal er een andere oplossing moeten komen. In deze podcast van Doorbraak Radio geven Maaike De Vreese en Axel Ronse, Vlaams Parlementsleden voor de N-VA, meer uitleg over het belang van het heroriënteren van tijdelijke werklozen en het systeem van loonsubsidies. De tijdelijke werkloosheid De…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De coronacrisis heeft een zware impact op onze economie en zorgt voor een sterke stijging van het aantal tijdelijke werklozen. Het systeem van tijdelijke werkloosheid houdt een slag om de arm maar op lange termijn zal er een andere oplossing moeten komen. In deze podcast van Doorbraak Radio geven Maaike De Vreese en Axel Ronse, Vlaams Parlementsleden voor de N-VA, meer uitleg over het belang van het heroriënteren van tijdelijke werklozen en het systeem van loonsubsidies.

De tijdelijke werkloosheid

De coronacrisis veroorzaakt mogelijk een golf aan faillissementen en jobverlies. Heel wat ondernemers die failliet gaan zullen ook zelf een nieuwe professionele uitdaging moeten zoeken, zegt Ronse. Om de impact van de coronamaatregelen op onze ondernemingen te beperken, is de regeling rond tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van toepassing op al wie tijdelijk werkloos raakt door de coronacrisis. Denk hierbij aan werknemers van een horecazaak die verplicht dient te sluiten. Werknemers hebben dan recht op een werkloosheidsuitkering als tijdelijke werkloze. Maar ook dit systeem veroorzaakt op termijn een enorme druk op de economie doordat de overheidsuitgaven de hoogte in schieten.

De Vreese verwijst naar het Nederlandse model dat meer ingezet op de activering van tijdelijke werklozen: ‘Er is een belangrijke rol weggelegd voor de VDAB om mensen te heroriënteren naar sectoren waar er ook tijdens de coronacrisis nog vraag blijft naar werknemers.’ Tijdelijke werklozen kunnen dus zeker ingezet worden op de arbeidsmarkt. Het is een win-winsituatie om hen actiever in te zetten omdat ze dan ook geen loonverlies hebben, zegt De Vreese.

Het aanpakken van de mismatch

De coronacrisis zorgt voor een forse stijging van het aantal werklozen, maar ondertussen zijn er in bepaalde sectoren ook enorm veel openstaande vacatures. Het aanpakken van deze mismatch is in de eerste plaats een kwestie van gezond verstand, vindt Ronse. Het is belangrijk om te vermijden dat werknemers uit langdurig gesloten sectoren zoals de eventsector op zoek gaan naar een andere vaste job om vervolgens niet meer terug te keren na de crisis.

In het systeem van tijdelijke werkloosheid krijgen werknemers slechts 70% van hun loon, dan kan het verleidelijk zijn om na maanden een nieuwe vaste job te zoeken. Volgens De Vreese en Ronse bestaat de oplossing voor dit probleem uit het geven van de keuze aan bedrijven tussen tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers of het systeem van loonsubsidies. Omzetverlies betekent immers niet dat iedere bedrijfsactiviteit is stilgevallen. In dat geval zijn loonsubsidies een beter alternatief. ‘Zo worden de werknemers bij het bedrijven gehouden.’

De rol van de federale overheid

De Vreese en Ronse pleiten dus voor een combinatie van het systeem van loonsubsidies en het activeren van tijdelijke werklozen in andere sectoren. Het probleem is dat de federale overheid de tijdelijke werklozen nu ook een premie van 10 euro per dag geeft waardoor ze evenveel overhouden als wanneer ze wel zouden gaan werken, zegt Ronse.

Uiteraard zorgt dit niet voor motivatie om te heroriënteren naar een tijdelijke nieuwe job. ‘De gespreide bevoegdheden zorgen ook voor veel moeilijkheden.’ Daarnaast had de VDAB ook lang geen toegang tot de databank van tijdelijke werklozen.

Het Nederlandse model van loonsubsidies

De Vreese en Ronse verwijzen naar het Nederlandse model van loonsubsidies dat om de drie maanden wordt herbekeken. ‘Een bedrijf met 100% omzetverlies krijgt in hun systeem 80% loonsubsidies.’ Omzetverlies is dus de parameter voor het bepalen van de hoogte van de loonsubsidies, zegt Ronse. Daartegenover staat een opleidingsverplichting. Maar de vraag blijft wel in welke mate bedrijven zich houden aan die verplichting. ‘Dat is de achillespees van het Nederlandse model.’

De loonsubsidie is er nu eindelijk voor de reissector, maar nog niet voor de eventsector. De Vreese en Ronse hebben wel het gevoel dat er veranderingen op til zijn, maar een en ander gebeurt wel zeer traag. Deze crisis is het moment om na te denken over hoe onze economie er in de toekomst moet uitzien, zegt De Vreese. ‘De opportuniteit om in te zetten op innovatie en digitalisering moet genomen worden.’

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.