fbpx


Politiek
Aanval op het capitool

Maddens en Bauwens: ‘Niet verboden om tegen de regering te zijn’
De bestorming van het Capitool in de VS wekte wereldwijde verontwaardiging. Ook in het federale parlement werd er gedebatteerd over de gebeurtenissen waarbij de oppositie sterk onder vuur werd genomen door de meerderheid. Opnieuw komen de discussies over de toekomst van de Belgische staat bovendrijven. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Bart Maddens en Pieter Bauwens dieper in op de verdeeldheid in de Belgische politiek. De dynamiek in de Belgische politiek Er bestaat een lange traditie op dat vlak.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De bestorming van het Capitool in de VS wekte wereldwijde verontwaardiging. Ook in het federale parlement werd er gedebatteerd over de gebeurtenissen waarbij de oppositie sterk onder vuur werd genomen door de meerderheid. Opnieuw komen de discussies over de toekomst van de Belgische staat bovendrijven. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Bart Maddens en Pieter Bauwens dieper in op de verdeeldheid in de Belgische politiek.

De dynamiek in de Belgische politiek

Er bestaat een lange traditie op dat vlak. De tegenstanders van het Vlaams-nationalisme zijn heel creatief om allerlei buitenlandse gebeurtenissen aan te wenden om de Vlaamse beweging in diskrediet te brengen, zegt Maddens. ‘Na de verkiezingen van 2019 toen er vaak sprake was van confederalisme werd de vergelijking met de Brexit bijvoorbeeld gemaakt.’ De chaos van de Brexit op dat moment werd vergeleken met wat er volgens de tegenstanders van het Vlaams-nationalisme zou gebeuren indien het confederalisme zou worden ingevoerd. Ook nu met de bestorming van het Capitool in de VS wordt er een sterk gemediatiseerde buitenlandse gebeurtenissen geïnstrumentaliseerd om het Vlaams-nationalisme in een kwaad daglicht te stellen, vindt Maddens. Deze dynamiek doet Maddens zelfs terugdenken aan de jaren negentig, toen het geweld in Joegoslavië werd gebruikt om het Vlaams-nationalisme te stigmatiseren. ‘De manier waarop men dit alles toepast op het Vlaams-nationalisme is een gevaarlijke evolutie.’ Maddens verwijst hierbij naar de situatie in Catalonië.

Volgens Bauwens is dit de typische en gemakkelijke politiek om een gemediatiseerd event helemaal op te blazen. ‘Er wordt meteen een staatsgreep gemaakt van wat er in het Capitool is gebeurd en het wordt ook meteen betrokken in de binnenlandse politiek.’ Politiek is iets dat in wezen mensen verdeeld want het gaat over verschillende opinies, en dat lijkt hier geproblematiseerd te worden.

Illegitiem

Een term die tussen meerderheid en oppositie vaak heen-en-weer slingert is de term illegitiem. De meerderheid vindt het niet correct dat de oppositie de regering als illegitiem beschouwd. In zekere zin klopt dit wel, vindt Bauwens. ‘In Vlaanderen heeft de federale regering geen meerderheid, al kan je wel discussiëren over de term die daarvoor wordt gebruikt.’ Het is een regering van verliezers aan Vlaamse kant, benadrukt Bauwens. ‘De oppositie mag door de meerderheid vooral niet monddood gemaakt worden want dat is problematisch in een democratie.’ Maddens voegt hieraan toe dat er een onderscheid moet gemaakt worden tussen de term democratie en legitimiteit.

Bauwens vindt wel dat de N-VA, die de federale regering illegitiem noemt, zelf een aandeel heeft in de huidige constructie door de Franstalige minderheid in de vorige regering. ‘In tussentijd lijken we het al gewoon een federale regering te hebben met een minderheid in één van de deelstaten.’ Bauwens vindt dat de N-VA dus ook de hand in eigen boezem moet steken.

De noodzakelijke hervormingen

Volgens Maddens staan we momenteel op een tweesprong wat de toekomst van België betreft. Ofwel wordt er meer richting een confederaal systeem gegaan ofwel evolueren we opnieuw richting een meer unitair systeem. ‘Er is een algemene consensus dat het huidige systeem niet werkt.’ De eventuele evolutie naar een meer unitair systeem houdt een naïef geloof in de kracht van de instituties in, vindt Maddens. ‘Men denkt dan door de instituties opnieuw meer unitair te maken dat de maatschappij zal volgen.’ We betalen nu de prijs van het verleden omdat er toen geen duidelijke keuzes zijn gemaakt, zegt Bauwens. ‘De staatshervorming waren telkens ad hoc compromissen zonder duidelijke lijn.’

De confrontatie met andere meningen

In feite gaat het over in welke mate we nog geconfronteerd willen worden met andere politieke meningen, zegt Bauwens. ‘Er is een groeiend probleem in de wereld in de openheid naar andere meningen.’ Vandaag de dag zijn er mensen die de zich de verliezer voelen van alles dat er gebeurt. Dat zorgt voor een cocktail van grote ontevredenheid. ‘De politiek moet hier een antwoord op bieden.’ Dat moet gebeuren met daden en goed beleid. ‘Wat we de afgelopen dagen hebben gezien is daar geen goed voorbeeld van.’ Zo win je die mensen niet terug en winnen de uiterste partijen van het spectrum, vindt Bauwens. Als het Vlaams Belang de scores haalt die de opiniepeilingen nu tonen, en de traditionele partijen blijven verkondigen nooit met het Vlaams Belang te willen regeren, dan zal dat op een gegeven moment overkoken. Maddens vindt die dynamiek zeer gevaarlijk.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.