fbpx


Politiek
Alexander De Croo

Maddens en Bauwens: ‘Vivaldi heeft nog één jaar tijd voor hervormingen’
Na dagenlange begrotingsbesprekingen heeft premier Alexander De Croo zijn traditionele beleidsverklaring aan het begin van het politieke jaar toegelicht in de Kamer. Dit gebeurde weliswaar nadat de grote lijnen eerst werden toegelicht in een persconferentie. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse van de State of the Union. Belgisch compromis De volledige Vivaldi-coalitie is opgezet om te bewijzen dat het federale niveau goed functioneert, zegt Bauwens. ‘Ze wouden het geblokkeerde België goed uit…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Na dagenlange begrotingsbesprekingen heeft premier Alexander De Croo zijn traditionele beleidsverklaring aan het begin van het politieke jaar toegelicht in de Kamer. Dit gebeurde weliswaar nadat de grote lijnen eerst werden toegelicht in een persconferentie. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse van de State of the Union.

Belgisch compromis

De volledige Vivaldi-coalitie is opgezet om te bewijzen dat het federale niveau goed functioneert, zegt Bauwens. ‘Ze wouden het geblokkeerde België goed uit de verf laten komen maar in feite bewijzen ze enkel dat dit onmogelijk is.’ De begroting is een typisch Belgisch compromis. Iedere partij haalt iets binnen maar in realiteit wordt er amper vooruitgang geboekt.

In geblokkeerde dossiers komt er een klein beetje beweging, maar er wordt niet verder doorgeduwd. Daar is men in België al tevreden mee, zegt Maddens. ‘Deze regering heeft nog één jaar de tijd om hervormingen door te voeren, maar daarna is men al in verkiezingsmodus en zal het ook niet meer lukken.’ Als het nu niet lukt om dit stilstaande land in beweging te brengen, wanneer dan wel?

De wortel en de stok

Één van de meest besproken dossiers is dat van de langdurig zieken. De regering wil het almaar stijgende aantal langdurig zieken aanpakken door middel van een sanctiemechanisme wanneer de langdurig zieke pertinent weigert mee te denken over een terugkeer naar het werk. Het verlies van uitkering dat als sanctie dient blijft echter zeer beperkt. Het niet invullen van een vragenlijst en het daarop verliezen van 2,5% van de uitkering kan zelfs geen stok genoemd worden, vindt Bauwens. ‘Dit toont aan dat de federale regering weinig marge heeft en we tot dergelijke maatregelen veroordeeld zijn.’ Er moet structureel ingegrepen worden, geen enkele coalitie kan nog het verschil maken. ‘Deze begroting is een samenvatting van de Belgische ziekte.’

Autonomie van de gewesten

Om structurele veranderingen door te voeren moeten de problemen bij de wortel worden aangepakt. Een deel van de oplossing kan het versterken van de autonomie van de gewesten zijn, wat ook vernoemd staat in het regeerakkoord. Dit houdt in dat een aantal federale bevoegdheden op vlak van arbeidsmarktbeleid naar de gewesten zouden gaan. Dit is echter zeer vaag en ook op vlak van arbeidsmobiliteit tussen de gewesten is er veel onduidelijkheid, benadrukt Maddens. ‘Dit beleid wordt in stukken en brokken gevoerd waardoor geen enkel niveau efficiënt beleid kan voeren.’ Ook aan lange termijnvisie ontbreekt het, vindt Bauwens.

Spanningen tijdens de onderhandelingen

Helemaal op het einde van de onderhandelingen heeft de MR de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd nog op tafel gelegd. Dat werkt als een rode lap op een stier, zegt Maddens. Daarnaast heeft minister Dermagne de idee van de nachtarbeid nog van tafel geveegd. ‘Het is geen mooie landing geweest van deze onderhandelingen, dat zal zeker zijn sporen nalaten.’ Ook de rol van premier De Croo is hier belangrijk in, de grote lijnen van het akkoord hadden reeds vroeger klaar moeten zijn.

Door het zwakke regeerakkoord botst deze regering voortdurend op haar limieten, zegt Bauwens. Dit kan nog even blijven duren maar op een bepaald moment zal de EU ingrijpen in onze begroting. ‘Als de rente begint te stijgen zitten we in België met een groot probleem.’

De reactie in het parlement

Uit onvrede stapte de N-VA fractie op uit het halfrond tijdens de beleidsverklaring van De Croo. Maddens vond dit geen goede zet van N-VA. ‘Ze kunnen zich ergeren aan het feit dat er eerst een persconferentie werd gehouden alvorens naar het parlement te komen, maar de man in de straat ligt daar niet wakker van.’ Een beleidsverklaring is een moment waarop je als oppositie even achteruit moet leunen, om pas daarna kritiek te geven op het beleid.

Maddens en Bauwens kunnen zich niet vinden in de aanhoudende maatregel om slechts de helft van de parlementsleden fysiek toe te laten. ‘Dit komt de meerderheid goed uit.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.