fbpx


Politiek
Zuhal Demir en Jan Jambon

Maddens en Bauwens : ‘Vlaamse regering duidelijk op losse schroeven’
Het PFOS-dossier veroorzaakt hoogspanning binnen de Vlaamse regering en het Vlaams parlement. Een onderzoekscommissie moet duidelijkheid brengen over de vervuiling en wie hier verantwoordelijk voor is. Verder blijft ook het dossier over de afschaffing van de opkomstplicht voor beroering zorgen. De Vlaamse regering staat duidelijk op losse schroeven. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Bart Maddens en Pieter Bauwens de mogelijke politieke gevolgen van de PFOS-kwestie en de afschaffing van de opkomstplicht. Zuhal Demir en de PFOS-kwestie Dat Vlaams…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het PFOS-dossier veroorzaakt hoogspanning binnen de Vlaamse regering en het Vlaams parlement. Een onderzoekscommissie moet duidelijkheid brengen over de vervuiling en wie hier verantwoordelijk voor is. Verder blijft ook het dossier over de afschaffing van de opkomstplicht voor beroering zorgen. De Vlaamse regering staat duidelijk op losse schroeven. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Bart Maddens en Pieter Bauwens de mogelijke politieke gevolgen van de PFOS-kwestie en de afschaffing van de opkomstplicht.

Zuhal Demir en de PFOS-kwestie

Dat Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir pleitte voor een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht werd haar binnen de Vlaamse regering niet door iedereen in dank afgenomen. Vooral coalitiepartner CD&V was niet te spreken over haar politieke zet. Toch kan dit voor Demir positief uitdraaien en haar imago in Limburg en omstreken, waar ze verkozen is, alleen maar ten goede komen, zegt Bauwens. Maar als regeringslid kan Demir door coalitiepartners als een ongeleid projectiel beschouwd worden, wat in haar nadeel kan zijn. Als minister is het niet correct om een onderzoekscommissie voor te stellen zonder dit vooraf af te toetsen binnen de regering, vindt Maddens. ‘Het instellen van een onderzoekscommissie heeft immers grote politieke gevolgen.’

Volgens Bauwens speelt er ook een zeker rancune naar CD&V toe. CD&V leverde lang de minister van leefmilieu en het lijkt erop dat Demir de christendemocraten nu tot verantwoording wilt dwingen voor hun beleid. De onderzoekscommissie kan grote politieke gevolgen hebben, maar het dossier heeft op zoveel mensen en partijen betrekking dat de politieke schade nog kan meevallen. Maddens en Bauwens achten  de kans dus groot dat de uitkomst van de onderzoekscommissie minimale gevolgen zal hebben. ‘Het is vooral een mediaspektakel dat weinig zal opleveren.’ De enige partijen die hierbij kunnen winnen zijn het Vlaams Belang en PvdA, die op geen enkele manier betrokken zijn.

PFOS als steekvlam

De PFOS-kwestie doorkruist het narratief van de N-VA waarbij de Vlaamse regering naar voor wordt geschoven als een goed functionerend bestuursniveau en de federale regering als slecht functionerend, zegt Maddens. ‘Het PFOS-dossier is een slechte zaak voor de Vlaamse regering en het Vlaams-nationalisme.’ Daarnaast leidt het dossier de aandacht af van al wat fout loopt op het federale niveau, zoals de pandemiewet die nog steeds niet is goedgekeurd en de begrotingsproblematiek. ‘Het PFOS-dossier is een steekvlam die iedere dag opnieuw kan oplaaien en een bliksemafleider voor de federale regering.’ De media zal hier de komende weken zeker nog op blijven focussen, zonder de kwestie in perspectief te plaatsen. ‘Hoe schadelijk voor de gezondheid is de PFOS-vervuiling nu echt?, vraagt Bauwens zich af.

De houding van Open Vld en PvdA

Open Vld fractievoorzitter Willem-Frederik Schiltz ging meteen gretig mee de idee om een onderzoekscommissie op te starten. Is dit een strategische zet van Open Vld om het narratief van de N-VA te doorbreken? Maddens verdenkt Open Vld niet van een strategische politieke zet, aangezien ook de Vlaamse liberalen in het vizier zullen komen van de onderzoekscommissie.

Aanvankelijk kreeg PvdA als enige partij in het parlement geen zitje in de onderzoekscommissie, waar de partij felle kritiek op uitte. Uiteindelijk werd beslist om een PvdA’er toch te laten deelnemen als toegevoegd lid. Bauwens vindt dit een correcte beslissing. ‘Alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het Vlaams parlement moeten kunnen deelnemen aan de onderzoekscommissie.’

De afschaffing van de opkomstplicht

De afschaffing van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen blijft een moeilijke zaak voor de CD&V. Bij de vorming van de Vlaamse regering heeft CD&V zich hier niet tegen verzet, terwijl de Vlaamse regering waarschijnlijk dezelfde samenstelling zou kennen indien CD&V hier wel een punt van had gemaakt, zegt Maddens. ‘Het feit dat Joachim Coens hier nu op terugkomt is problematisch en deloyaal naar zijn voorganger toe.’ Het is straf dat Coens nu zelfs beweert het Vlaamse regeerakkoord te willen heronderhandelen, benadrukt Maddens. ‘De Vlaamse regering komt hierdoor op losse schroeven.’

De kwestie van de afschaffing van de opkomstplicht verzwakt de positie van CD&V en versterkt het beeld van een partij die vastzit in de logica van het compromis, zegt Bauwens. ‘Een compromis kan je pas sluiten als je aangeeft waar je zelf voor staat, dat doet CD&V niet.’

Gratie voor Catalaanse separatisten

Naast de binnenlandse politieke kwesties vond er afgelopen week ook een belangrijke gebeurtenis plaats in de zaak van het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. De Spaanse regering besliste om gratie te verlenen aan negen gevangengenomen Catalaanse separatisten. Deze gratie geldt niet voor de voormalige minister-president van Catalonië, Charles Puigdemont, die momenteel in ballingschap verblijft in België. Aangezien hij nog niet veroordeeld werd kan Puigdemont nog niet genieten van genade. Een oplossing zou het verlenen van amnestie zijn maar de Spaanse regering weigert dat. De Raad van Europa vraagt daarom aan Madrid om af te zien van de uitleveringsprocedure tegen Puigdemont. Als je kijkt naar hoe er gestemd werd in de Raad van Europa is een oplossing voor het Catalaanse probleem nog niet voor morgen, zegt Bauwens. ‘De repressie tegen activisten van de onafhankelijkheidsbeweging gaat onverminderd verder.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.