JavaScript is required for this website to work.
Zonder categorie

Mensen achter de dijk (Filip de Pillecyn)

foto © Doorbraak

De roman Mensen achter de dijk (1949) wordt algemeen erkend als De Pillecyns meesterwerk. Emmanuel Waegemans en Jean-Pierre Rondas bespreken dit boek waaraan ze zelf meewerkten.

De roman Mensen achter de dijk (1949) wordt algemeen erkend als De Pillecyns meesterwerk. Het verhaal speelt zich af in Hamme, het klassieke ellendedorp van Vlaanderen tijdens de 19de eeuw, met zijn thuisproletariaat van touwslagers, kinderarbeid en een ontstellend analfabetisme. De roman beschrijft verschillende vormen van verzet tegen de uitbuiting door de fabrieksbazen, de klerikale betutteling en de culturele tenachterstelling van Vlaanderen in het België van toen. Is dit heimatliteratuur? De tekstbezorgers Emmanuel Waegemans en Jean-Pierre Rondas vinden van niet.

Mensen achter de dijk is een uitgave van Doorbraak en verkrijgbaar in de webwinkel.

Beluister ook onze andere podcasts:

Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Commentaren en reacties