fbpx


Sport

Na een hete sportzomer, een koude winter
Het wordt een koude winter. Dat weet u al. Of het gaat vriezen dat het kraakt valt niet te voorspellen, maar wel dat we de verwarming zo weinig mogelijk zullen aanzetten. Sinds afgelopen weekend weten we daarenboven dat we van onze Rode Duivels niet veel hartverwarmende resultaten zullen moeten verwachten.

Een hete sportzomer

De voorbije zomer was wel anders. Sowieso al heet, en dan konden we ons bovendien nog verwarmen aan prachtige resultaten van de Belgen op meerdere sportevents. In de Ronde van Frankrijk wonnen Lampaert en Van Aert ritten en ze pakten gele truien. Philipsen schreef de prestige-aankomst op de Champs Elysées op zijn naam.

Op de wereldkampioenschappen én de Europese kampioenschappen atletiek pakten Nafi Thiam en de Belgian Tornados, we verwachten stilaan niet minder, telkens medailles. Bart Swings stapelde op de wereldspelen en het EK skeeleren de medailles op. En zelfs wie houdt van nichesporten kon meegenieten toen op het EK kajak Lize Broekx en Hermien Peters zilver, en Artuur Peters brons pakten.

Van de Vuelta naar het WK

In de Vuelta reed Remco Evenepoel in de rode trui naar Madrid. De eerste Belgische eindwinnaar van een grote ronde in 44 jaar. Een mens zou het van minder warm krijgen. En dan moest het WK wielrennen nog komen.

Het regende en druilde in België, maar vanuit Wollongong scheen vaak de zon, weerspiegeld in zes medailles, onze huiskamers binnen. Drie bronzen, twee zilveren en één gouden. Een piramide die meer moois doet verhopen, want niet enkel Kopecky en Evenepoel maakten het mooie weer. Ook de belofte Alec Segaert en de juniores Febe Jooris en Vlad Van Mechelen rijfden elk een plak binnen.

Weinig warmte vanuit Qatar

Met het stilaan beëindigen van het wielerseizoen op de weg zakt de temperatuur zienderogen. De winter staat voor de deur, evenals het WK voetbal. In Qatar… van hitte gesproken. De jongste prestaties van de Rode Duivels doen niet verhopen dat die hitte ook tot in België zal raken.

Terwijl de zogenaamde gouden generatie roemloos ten onder ging tegen een flauw Oranje, reisde de Belgische glorie in Australië, het trio Evenepoel-Kopecky-Van Aert, van Wollongong naar Sydney om de Belgian Cats aan het werk te zien. De betere keuze, zo lijkt het wel. Tenzij Club Brugge in de Champions League nog meer potten weet te breken, zal er aan het voetbalfront niet veel warmte te vinden zijn.

Een extra trui

Maar heb hoop: de lente is er gauw en dan kan u zich weer verwarmen aan de blinkende kuiten van jonge wielerhelden. Intussen maakte Remco Evenepoel bekend dat hij voor de Warmste Week zijn rode trui veilt. Door mee te doen maakt u de winter misschien voor een ander een graadje warmer. En wanneer u die trui wint, heeft u weer een extra laagje om de komende koude maanden in te overleven. U zal het nodig hebben.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.