JavaScript is required for this website to work.
Zonder categorie

Peter Bruynooghe: ‘Kinesitherapeuten in de kou door rampzalige administratie RIZIV’

David Geens8/5/2020
Peter Bruynooghe, voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten
AXXON

Peter Bruynooghe, voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten AXXON

foto © Axx

Kinesitherapeuten spelen een vitale rol bij mensen met een chronische aandoening, maar ook bij acute gevallen die revalidatie nodig hebben. En nu dus ook bij (post-)Covid-patiënten.

Elke dag weerklinkt er terecht applaus voor wie er in de frontlinie vecht en zorgt voor de Covid19-patiënten. Daarbij denken wij allemaal in de eerste plaats aan verpleegkundigen en artsen, maar er zijn er zoveel meer. Ook schoonmaaksters, verzorgsters in woonzorgcentra, ondersteunende diensten in ziekenhuizen en nog zo veel meer mensen verdienen dit applaus.

Doorbraak wilde echter eens weten hoe het bij kinesitherapeuten gaat. Zij staan tussen medisch en paramedisch personeel in. Zij hebben een vitale rol te spelen bij veel mensen met een chronische aandoening, maar ook bij acute gevallen die revalidatie nodig hebben. En nu dus ook bij (post-)Covid-patiënten.

Zelf moeten ingrijpen

Kinesitherapeuten hebben de week voor de lockdown zelf moeten ingrijpen. Geen beschermingsmateriaal maar ook geen instructies, hoewel ze letterlijk dicht bij hun patiënten staan.

Vervolgens mochten ze nog enkel dringende behandelingen doen. Maar de facto zijn de meeste van hun behandelingen noodzakelijk. Iemand met MS bijvoorbeeld kan je geen weken aan zijn lot overlaten zonder dat er schade optreedt. Toch vielen de kinesitherapeuten gemiddeld terug op 15% van hun honoraria, bleek uit een rondvraag van Axxon, de Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten.

Peter Bruynooghe, voorzitter van Axxon, getuigt hoe men vanuit de beroepsvereniging zelf voorstellen deed om een warme reserve op te bouwen met kinesitherapeuten. ‘Tegelijk waren we uiteraard ook vragende partij voor ondersteuning’, vertelt Bruynooghe. ‘Zoals bijvoorbeeld beschermingsmateriaal voor kine’s gespecialiseerd in respiratoire revalidatie. Maar de administratie van het RIZIV telt nog 24.000 actieve therapeuten, terwijl het er volgens ons maar 12.000 zijn.’ Volgens Bruynooghe staan er een pak gepensioneerde en zelfs overleden therapeuten nog op de RIZIV-lijsten.

Niet meer geld, maar meer efficiëntie

Op die manier komt men te snel tot de conclusie dat er te weinig materiaal en middelen zijn en doet men niets. ‘Er wordt veel goeds gedaan in de gezondheidszorg, maar er moet nog veel verbeteren, niet alleen voor onze beroepscategorie. Daarbij moet in totaal niet meer geld naar de zorg gaan, maar men moet bij de overheid veel efficiënter gaan werken’, volgens Bruynooghe.

Voor kinesitherapeuten komt het er nu op aan hun patiënten te overtuigen dat het veilig is de behandelingen terug op te starten. ‘Daarbij is natuurlijk veel extra materiaal nodig: mondkapjes, handschoenen, ontsmetting… We hopen dat de 85% van het budget dat tijdens de crisis niet is opgenomen, kan gebruikt worden om kinesitherapeuten financieel te helpen met al deze extra kosten.’ De vraag is reeds gesteld aan het RIZIV. Men wacht nu nog altijd op antwoord.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties