fbpx


Politiek

PS deelt ook na schandalen en druk op links de kaarten uit
Christian Laporte, éminence grise van de Franstalige journalistiek en naar eigen zeggen een gelukkig kind van ‘Leuven Vlaams’ en ‘Walen Buiten’, analyseert samen met Christophe Degreef en Tim ‘t Kint het gevoel van ‘rien ne va plus’ dat heerst bij Vlaamse politici in zowat alle partijen. Is dat ook aan de andere kant van de taalgrens zo?

Voorts vragen ze zich af hoe het komt dat PS ondanks alle schandalen en ondanks de druk op links (PTB en Ecolo) én op rechts (Chez Nous) toch de kaarten blijft uitdelen in Franstalig België. En hoe groot is de kans dat de nieuwe partij ‘Chez Nous’ met de juiste kopman een nieuw avontuur begint à la Degrelle met Rex?

Verkiezingen

Ten slotte blikken we vooruit op Brussel na de verkiezingen van volgend jaar. Het lijkt er steeds meer op, onder andere door het succes van het Vlaamse onderwijs, dat N-VA het niet alleen zeer goed zou kunnen scoren bij de Vlaamse Brusselaars, maar ook bij Franstaligen en migranten. Daardoor zou een Brusselse regering mathematisch onmogelijk zijn zonder N-VA en zullen de Franstalige partijen N-VA in de Brusselse regering moeten dulden.

Hoe zullen ze daar mee omgaan? En hoe kijkt men bij N-VA naar een mogelijke regeringsdeelname? Gaan ze blij zijn aan de macht te kunnen deelnemen of gaan ze eerder harde eisen stellen omdat men zonder hen immers geen regering kan vormen? En wat gaan die eisen dan zijn? Gaan ze de gemeenschapskeuze doorduwen in ruil voor steun regeringsdeelname? Gaan Brusselaars dan binnenkort moeten kiezen of ze tot de Vlaamse of Waalse gemeenschap behoren? Een beetje zoals we nu kiezen voor een mutualiteit? En is dat dan de start van een nieuw rondje grondwettelijke loodgieterij?

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Tim t Kint

Tim t' Kint is consultant en ereconsul voor de republiek Vanuatu in België. Hij houdt van reizen en lezen, was 25 jaar politiek actief en volgt de nationale politiek op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier