fbpx


Buitenland, Politiek

Richard Herrey: ‘Enkel twintig procent van de Zweden wil geen NAVO-lidmaatschap’
Zweden is per toeval neutraal, omdat het zo Tweede Wereldoorlog is doorgekomen. Richard Herrey, Zweeds parlementslid voor de tweede grootste partij Moderaterna, legt uit dat die neutraliteit in praktijk al lang doorbroken is. ‘Kijk maar naar alle partnerschappen die we al hebben met de NAVO. We kunnen op vijf minuten volwaardig lid worden.’

Zijn partij is al lang voorstander van een NAVO-lidmaatschap. De recente peilingen in Zweden tonen aan dat een meerderheid, zeker sinds de Russische invasie in Oekraïne, voorstander is om lid te worden. ‘Slechts twintig procent is nog tegen’, zegt Herrey.

Buurland

Er wordt uiteraard heel hard gekeken naar buurland Finland. ‘Als zij een aanvraag doen, dan volgen wij meteen.’ Finland en de Baltische staten hebben een duidelijk angstgevoel gekregen sinds de Russische agressie. Ook Zweden is paraat. Sinds kort zijn er weer militairen gehuisvest op het eiland Gotland, dat een zeer strategische ligging heeft in de Baltische zee.

Destabilisatie

‘Een Zweeds lidmaatschap zou zeker niet voor destabilisatie zorgen. Het zijn immers de Russen zelf die de stabiliteit in de regio ontwrichten’, meent Herrey. Deze week werd in de Riksdag nog gestemd over een aanvraag, maar die stemming haalde het net niet.

De sociaaldemocraten zijn van oudsher tegen een lidmaatschap, maar het zijn dit jaar verkiezingen in Zweden. Herrey vindt niet dat de aanvraag een rol in het verkiezingsdebat moet spelen, maar stipt aan dat sommige partijen al hebben aangegeven dat als zij mee in de coalitie zitten, hun standpunt anders zal zijn.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.