fbpx


Ethiek

Sam Van Rooy: ‘Woke advies Taalunie over genderneutraal taalgebruik is waanzin’
De Nederlandse Taalunie heeft op haar website een nieuwe set adviesteksten gepubliceerd over genderbewust taalgebruik. Enkele adviezen gaan over het gebruik van verwijswoorden, met in het bijzonder aandacht voor de actuele taalontwikkelingen bij het verwijzen naar non-binaire personen.

Verwijswoorden zoals ‘die’ en ‘hen’ mogen gebruikt worden voor non-binaire personen, maar de Nederlandse Taalunie wil dat iedereen de voornaamwoorden gebruikt die de persoon in kwestie zelf verkiest. Het Vlaams Belang vindt de adviezen pure woke waanzin en raadt iedereen aan om ze naast zich neer te leggen. In deze podcast van Doorbraak Radio een gesprek met Sam Van Rooy over deze adviezen, die naar zijn mening een voorbeeld zijn van een zoveelste drammerigheid van de woke genderideologie.

Woke in ons taalgebruik

‘Genderbewust taalgebruik is taalgebruik waarin zowel vrouwen, mannen, als non-binaire personen zich kunnen herkennen. Taalgebruik waarin niemand wordt uitgesloten en waarin niet één gender of sekse dominant is’, aldus de Nederlandse Taalunie. In de praktijk komt dat erop neer dat voornaamwoorden als ‘hij’ en ‘zij’ vermeden moeten worden en dat we een genderbewust taalgebruik moeten hanteren dat men niet als discriminerend of denigrerend kan ervaren. Een voorbeeld: het is beter op politiepersoon te zeggen dan politieman zodat dit niet discriminerend kan overkomen naar vrouwen en non-binaire personen.

Van Rooy vindt dat te gek voor woorden en taalkundige onzin. ‘Dit soort adviezen van een gesubsidieerd orgaan als de Taalunie, waarbij mensen richting genderwaanzin worden geduwd is pure onzin.’ Mensen die woorden als ‘hij’ en ‘zij’ gebruiken worden bijgevolg weggezet als discriminerende taalgebruikers. Van Rooy is vastbesloten om de vertegenwoordigers van de Nederlandse Taalunie in de parlementaire commissie hierover aan de tand voelen.

De Tafel van Vier

De lancering van Gert Verhulsts nieuwste talkshow De Tafel van Vier bracht heel wat teweeg. Meteen na de eerste aflevering met een debat over de woke beweging ontstond er ophef omdat het ‘n-woord’ meerdere keren viel. Ondanks het feit dat we in een geopolitieke onstabiele wereld leven en mensen amper het hoofd boven water kunnen houden door de inflatie, blijft er voor sommigen nog tijd en energie over om verontwaardigd te zijn over het debat in Gert Verhulst zijn nieuwe talkshow, zegt Van Rooy.

‘Hoe Gert Verhulst zijn programma dagenlang door het slijk is gehaald, toont aan dat de woke sekte erin slaagt het establishment in de media en de politiek te beïnvloeden.’ Ook Telenet, waarop De Tafel van Vier wordt uitgezonden, heeft nu een persbericht uitgezonden waarin ze hun verontwaardiging uiten. Dit is een vorm van subtiele tirannie die leidt tot zelfcensuur, benadrukt Van Rooy.

De zoektocht naar een evenwicht

Waar moeten we het gewicht leggen, bij een taalgebruik hanteren zoals men het wil hanteren of bij rekening houden met het feit sommigen gekwetst kunnen worden door een bepaald taalgebruik? Iedere keer er iets in de media wordt verkondigd is er wel iemand gekwetst door een bepaalde vorm van taalgebruik, zegt Van Rooy. ‘Maar daar zo over tekeer gaan waardoor de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt is een brug te ver.’

Dat is wat de woke beweging ook voor ogen heeft. ‘Als dat niet lukt via activistische weg, dan zullen ze dit doen via juridische weg door het indienen van allerlei klachten.’ De woke beweging is totalitair en wil compleet controleren wat er nog mag worden gezegd en gedacht in onze samenleving. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van zaken die niet langer mogen worden gezegd of getoond, zegt Van Rooy. Denk maar aan het censureren van enkele aflevering van F.C. De Kampioenen. ‘De tirannie van de minderheid neemt de bovenhand en zorgt voor een verkrampte samenleving, waarin grappen die soms aangebrand zijn niet meer worden getolereerd.’

Is woke zelf wel woke?

De woke beweging verklaart te strijden tegen discriminatie, racisme en seksisme maar in feite bezondigen ze zich hier zelf aan, vindt Van Rooy. De witte man wordt gebrandmerkt als racistisch en discriminerend. Hun eigen ideologie is dus hypocriet en een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting.

Academici en schrijvers die dit aankaarten worden aan de schandpaal genageld en vaak zelfs ontslagen. Denk maar aan J.K. Rowling die onder vuur kwam te liggen na haar uitspraken over transgenders of de twee medewerkers van de Universiteit Antwerpen die voor onbepaalde tijd geschorst werden na zogenaamde racistische uitspraken.

Wat moet er gebeuren volgens Van Rooy?

Vanuit de politiek kan er een signaal komen, door bijvoorbeeld de schorsing van de twee universiteitsmedewerkers te veroordelen. Het blijft natuurlijk moeilijk om echt iets te ondernemen aangezien universiteiten autonome instellingen zijn. ‘De invloed van de overheid is beperkt, maar het is ook opvallend dat we met een federale regering zitten die de vrijheid van meningsuiting juist nog verder wil inperken.’

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.