fbpx


Communautair
Sander Loones

Sander Loones: ‘Communautaire geen prioriteit voor Vivaldi’
Bij het begin van deze regeerperiode verklaarde de regering met een lijst van grondwetartikelen te komen die vatbaar zijn voor herziening. Nu, maanden later, is deze lijst eindelijk definitief in zicht. Maar zal deze lijst het pad effenen naar een efficiënte staatshervorming? In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Sander Loones, kamerlid voor de N-VA, zijn visie.

De herziening van de grondwet

De ministers voor Institutionele Hervormingen, Annelies Verlinden en David Clarnival, zijn klaar met de lijst van artikelen uit de grondwet die voor herziening vatbaar verklaard worden. Omvangrijk is die lijst zeker niet, het gaat slechts over vijf artikelen. Formeel is die lijst er zelfs nog altijd niet, benadrukt Loones, dat zou pas begin april zo zijn. ‘Dit toont aan dat het communautaire geen prioriteit is voor deze regering.’

De vijf artikelen die de vivaldi-partijen aanduiden voor herziening gaan zelfs niet meteen in de richting van een grondige staatshervorming. Loones vindt het een goede zaak dat artikel 195, dat de grondwetherziening zelf onder de loep neemt, in de lijst is opgenomen maar verder gaan de overige aangeduide artikelen vooral over het verloop van de regeringsvorming. De vivaldi-regering beseft eindelijk dat het in dit land telkens veel te lang duurt voor er een regering is maar dat beperken in de tijd lost niks op, zegt Loones. ‘Het probleem is dat de verkiezingsuitslag niet wordt gerespecteerd, het probleem is België zelf.’ Het beperken van de regeringsvorming in de tijd zal volgens Loones niets oplossen omdat de communautaire breuklijn in België te groot is. ‘België is door de huidige staatsstructuur gedoemd tot middelmatigheid en dat los je niet op door symptoombestrijding.’ De structuren moeten grondig aangepakt worden in de richting van het confederalisme, zegt Loones.

Het burgerpanel

Het parlement wordt niet nauw betrokken bij de toekomstige staatshervorming. Met het oog op een institutionele hervorming willen de ministers een dialoogplatform over de toekomst van het Belgische federalisme in de steigers zetten. Volgens Loones is dit gewoon een manier om de verkiezingsuitslag te negeren. ‘Er wordt niet geluisterd naar het parlement en de regering heeft ook niet de ambitie om dit in de toekomst te doen.’

De regering heeft in feite dus meer vertrouwen in gelote burgers dan in de parlementaire democratie. ‘Deze regering blinkt uit in beloftes maar niet in daden.’ De artikelen die nodig zijn om de senaat af te hervormen, zoals door de regering werd vooropgesteld, zijn niet terug te vinden in de lijst. In feite is de beperkte lijst dus in strijd met hun eigen regeerakkoord, benadrukt Loones.

Komt er een tegenvoorstel van de N-VA?

De N-VA diende zelf een lijst in met artikelen die voor herziening vatbaar zouden moeten zijn. ‘Wij willen het volledige debat voeren en toewerken naar een grondige communautaire ronde.’ Maar daar lijkt weinig ambitie voor bij de andere partijen, zegt Loones. De specialisten die de andere partijen hier voor aanstellen willen eerder op de rem gaan staan en zaken opnieuw naar het federale niveau brengen. ‘Op veel kabinetten is er zelfs niemand aanwezig om het institutionele op te volgen.’

De N-VA wil de volledige grondwet voor herziening vatbaar verklaren en gaan voor een paradigmaswitch. ‘We willen dat alle bevoegdheden bij de deelstaten liggen en dat ze zelf de keuze kunnen maken om bepaalde zaken nog federaal te organiseren’, zegt Loones. Op die manier komen we in een omgekeerde situatie terecht dan nu het geval is.

Wat met het herfederaliseren?

Deze regering heeft geen communautaire meerderheid waardoor ze bevoegdheden niet zomaar kunnen herfederaliseren. Bovendien zou dat ook tegenstrijdig zijn met hun eigen regeerakkoord omdat ze aangaven asymmetrisch beleid te willen voeren, zegt Loones. Op die manier kunnen de deelstaten volgens hun eigen behoeften functioneren en gefinancierd worden. ‘Het beleid moet meer aansluiten bij dat van de deelstaten.’

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.