fbpx


Economie
Stefan van der Stigchel

Stefan van der Stigchel: ‘Telewerken loont, maar ga tussendoor ook naar de winkel’
Thuis werken of telewerken dringt nu door als het nieuwe normaal. Ook voor de crisis werd het al als zaligmakende oplossing naar voren geschoven. Geen enerverende files meer. Lekker in makkelijke kleding werken. Veel meer baas over eigen tijd. Er zou zelfs winst zijn voor de werkgever want hij kan ruimte besparen met flexdesks en we zouden allemaal productiever zijn.

Is dat echter zo? Professor Godderis gaf in een eerdere podcast al aan dat thuiswerken voor meer stress kan zorgen. In ons gesprek met Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie en gespecialiseerd in aandacht en concentratie aan de universiteit van Utrecht, hebben we het uiteraard uitgebreid over die concentratie.

‘We merken dat in de huidige situatie het behoorlijk moeilijk kan zijn om thuis te werken. Afwisselend onze aandacht geven aan werk, kinderen die les moeten krijgen en een partner die iets wil bespreken, is niet bevorderend voor onze productiviteit’, volgens professor van der Stigchel. Alle activiteiten die geen automatisme zijn, doen een beroep op ons werkgeheugen. Het verhaal van de multitaskende mens is een fabel. Slechts één proces kan actief beroep doen op ons geheugen.

‘Het is net het afwisselen tussen taken dat heel vermoeiend is’, heeft van der Stigchel al aangetoond in onderzoek. Daarom is het belangrijk om bij telewerk heel duidelijke afspraken te maken met jezelf en met je omgeving. ‘Maak duidelijk dat wanneer je aan het werk bent, je eigenlijk niet thuis beschikbaar bent.’

Het is echter even belangrijk om pauzes in te plannen. ‘Maak dus zeker ook gebruik van de voordelen van thuis werk. Plan rust in door overdag eens naar de winkel te gaan of de kinderen van school te halen. De beste manier om je concentratie te verbeteren, is tijdig pauzes te nemen’, volgens professor van der Stigchel.

We moeten wel leren omgaan met online vergaderen, want dat is veel vermoeiender dan echt vergaderen. Dit komt volgens van der Stighel voornamelijk omdat online vergaderen een slechte vorm van virtual reality is. Makers van VR hebben al lang uit onderzoeksprojecten geleerd dat hoe minder reëel een omgeving wordt ervaren, des te vermoeiender het overkomt op de speler.

Nog opvallend is dat professor Van der Stigchel met een onderzoek heeft aangetoond dat we in een online vergadering we veel energie verspillen door naar ons eigen beeld te kijken. ‘Het is alsof we de ganse tijd in een handspiegel zouden kijken tijdens een vergadering.’ De professor denkt dan ook dat van zodra de situatie zich terug wat normaliseert, er een aantal dingen zullen veranderen. We zullen meer van thuis werken, maar vergaderingen en contacten zullen toch best op kantoor blijven gebeuren, hoewel daar ook aanpassingen nodig zijn.

Luister naar alle tips van de professor in onze podcast. Voor wie nog meer wil weten is er ook zijn boek Concentratie, gefocust blijven in tijden van afleiding.

Beluister het volledig interview:


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.