fbpx


Geschiedenis, Vlaamse Beweging
IJzerbedevaart

Terug naar waar het begon
Op een militair kerkhof in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, begon op 5 september 1920 wat later zou uitgroeien tot de IJzerbedevaart. Decennialang werd die bedevaart een ijkpunt voor de Vlaamse Beweging. Hoofdredacteur Pieter Bauwens ging op pad met Guido Moons, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Moons was ook de voortrekker van de herdenkingen die de VVB organiseerde rond WOI, onder andere rond de Vlaamse terechtgestelden. Hij trekt ook het land rond met lezingen over het belang van de Frontbeweging.

De roadtrip begint in Steenkerke bij Veurne, waar het allemaal begon. Wie was Joe English? Waarom was bij zijn graf de eerste IJzerbedevaart? Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Wie was daar, wat werd er gezegd?

Na Steenkerke trekken Pieter en Guido naar Steenstraete, tussen Ieper en Diksmuide. Bij het grafmonument van de gebroeders Van Raemdonck was in 1921 de tweede IJzerbedevaart. Met al veel meer volk en een meer uitgesproken politieke boodschap. En op die weide in ‘het hol van Pluto’ vertelt Guido Moons waarom er een hek staat rond het Parlement in Brussel.

In een volgende aflevering gaat de tip verder, naar Westvleteren, Oeren en Diksmuide.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie