fbpx


Binnenland, Politiek
Theo Francken

Theo Francken: ‘Vivaldi zal het omgekeerde realiseren van waar de Vlaming voor heeft gestemd’
Na een olifantendracht lijkt er nu toch een coalitie in de startblokken te staan in de Wetstraat. Al botst Vivaldi ook op heel wat tegenkanting. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Theo Francken, parlementslid voor N-VA en gewezen staatsecretaris voor asiel en migratie, zijn licht schijnen op de huidige politieke realiteit.

Gemist historisch akkoord

Afgelopen zomer stonden PS en N-VA heel dicht bij een historisch akkoord. ‘Het water was heel diep langs onze kant, maar nog veel dieper langs de PS-zijde.’ Uiteindelijk is PS toch over de brug gekomen en werd er een akkoord gesloten, iets waar Francken al lang voor pleit.

Dat akkoord was evenwichtig en kon de toets van een N-VA-verkiezingscongres doorstaan, zegt Francken. Er was aandacht voor sociale accenten, maar met behoud van de Zweedse verworvenheden, zoals een streng maar rechtvaardig asiel- en migratiebeleid. Bovendien opende het de deur voor belangrijke stappen voorwaarts op het communautaire vlak.

De uiteindelijke mislukking van dit akkoord is te wijten aan de houding van Open Vld. ‘Egbert Lachaert is dan wel voorzitter geworden met de belofte om niet zomaar mee te gaan in een paars-groen verhaal, toch kon hij naar eigen zeggen de MR niet lossen. Dat begrijp ik nog allemaal, maar het is toch opmerkelijk dat cdH dan wel snel werd losgelaten omdat ze niet nodig zijn in een Vivaldi-coalitie,’ zegt Francken. ‘Die familielogica is dus niet heel sterk en wordt enkel gebruikt wanneer het hen goed uitkomt.’

Rust in de Wetstraat en de Dorpstraat

Francken vindt het zeer jammer dat het historisch akkoord tussen PS en N-VA uiteindelijk niet van de grond is geraakt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit akkoord nodig was om het land rust en stabiliteit te geven.’ Dit akkoord had rust kunnen brengen in de Kamer en in het politieke debat. Niet alleen in de Wetstraat, maar ook in de Dorpsstraat. ‘Dat zal er nu niet komen en daarmee neemt men een enorm risico voor 2024.’

Er is een gebrek aan democratische legitimiteit in Vlaanderen. De Vivaldicoalitie heeft geen Vlaamse meerderheid en de twee grootste partijen, N-VA en Vlaams Belang, zitten in de oppositie. Vivaldi zal het omgekeerde realiseren van waar de Vlaming voor heeft gestemd. ‘Een Vlaams en rechts signaal van de kiezer wordt een links, progressief en belgicistisch verhaal.’ Het communautaire wordt opnieuw in de vriezer gestopt. Meer zelfs: met Vivaldi bestaat er de kans dat er opnieuw geherfederaliseerd wordt.

Grote verrassingen

De Vlaamse liberalen en christendemocraten zijn een opmerkelijke richting uitgegaan door zich te verbinden tot een mogelijke paars-groene regering. CD&V is het vijfde wiel aan de wagen in een Vivaldicoalitie en zijn mathematisch zelfs niet nodig. ‘In feite gaat CD&V met een ethisch conservatief en Vlaamsgezind programma in een belgicistische en progressieve regering.’

Voor Francken blijft de grootste verrassing echter het feit dat PS en N-VA een akkoord hebben kunnen sluiten. ‘Dat akkoord zal er ooit moeten komen. Is het nu niet dan is het wel over enkele jaren.’ De twee dominerende politieke krachten zullen uiteindelijk een akkoord moeten sluiten over de toekomst van dit land. Het feit dat PS dit uiteindelijk heeft aangedurfd geeft hoop om op termijn uit deze politieke impasse te geraken. Er zijn politieke banden gesmeed tussen Paul Magnette en Bart De Wever die vertrouwen scheppen en voor de volgende stappen kunnen zorgen. ‘Dat vertrouwen zal nodig zijn om het begin van een confederaal model uit te werken.’

De regering Wilmès

Indien premier Wilmès haar belofte nakomt zal ze vandaag, 17 september, opnieuw het vertrouwen vragen in de Kamer. Maar of ze dat werkelijk zal doen of gewoon zal verder werken tot 1 oktober is momenteel nog steeds onduidelijk.

N-VA heeft ook nog niet bepaald of er dan een motie van wantrouwen zou komen tegen de regering Wilmés. Maar we zullen wel duidelijk ons protest uiten tegen een aanfluiting van de democratie, zegt Francken. ‘Als ze belooft om het vertrouwen opnieuw te vragen, dan moet ze dat ook doen.’

N-VA voorzitterschap?

Bart De Wever kan bij de volgende voorzittersverkiezingen zich opnieuw kandidaat stellen. Hij kreeg opnieuw een uitzondering van de partijraad op de regels. Maar het is nog niet 100 procent zeker of De Wever zijn kandidatuur opnieuw zal indienen, zegt Francken. ‘Als hij zich kandidaat stelt, zal ik dat zeker steunen.’ Indien De Wever beslist om niet langer voorzitter te zijn dan zal er intern besproken worden wie dat dan wel zal doen. ‘Wij zijn intern een goed georganiseerde partij.’

De migratiecrisis en de vluchtelingenkampen in Griekenland

België zou Griekenland moeten steunen, vindt Francken. Er moet duidelijke solidariteit komen vanuit Europa. ‘In deze kwestie moeten we financiële en humanitaire steun geven aan de Grieken.’ Maar dat betekent voor Francken niet dat alle vluchtelingen naar Europa moeten worden gebracht.

Francken voelt zich enorm gesterkt door de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Bossuyt. De maatregelen die ze voorstellen zijn alle maatregelen die ik wilde invoeren, zegt Francken.

redacteur artikel: Rani De Leeneer

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.