fbpx


Media, Politiek

Tom Van Grieken: ‘Vlaams Belang-app om groeiende censuur tegen te gaan’
De partij Vlaams Belang lanceerde eerder deze week een nieuwe app in de app stores van Apple en Google. Dit is een bijzondere stap die andere partijen nog niet hebben gezet. De app zegt bij het openen zeer duidelijk dat ze de censuur willen breken. Dit is toch een slogan waarmee de partij een heldere boodschap mee probeert te brengen. Voor de lancering van de app zijn er echter vele redenen zegt Tom Van Grieken. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat de voorzitter van Vlaams Belang dieper in op de app en de beweegredenen van de partij.

Pioniers in de technologie

Vlaams Belang is al vaak een pionier geweest op vlak van technologie. Eind jaren ’90 waren ze de eerste met een website en daarna werden ze de grote aanzet voor het op sociale media campagne voeren. ‘Nu gaan we nog een stapje verder met een app.’ Ze zijn absoluut geen technologiefreaks maar ze worden vaak gedwongen om te pionieren door de omstandigheden, zegt Van Grieken. ‘Zoals algemeen geweten en ook door studies aangetoond, komt het Vlaams Belang zeer weinig aan bod op de klassieke media.’ Ook op de sociale media is er een toenemende vorm van censuur, aldus Van Grieken. Zo kan een onschuldige kinderfoto met een Zwarte Piet leiden tot een sanctie of een permanente verwijdering.

Groeiende censuur

Er is dus steeds meer censuur en daarom wou het Vlaams Belang zijn eigen app uitbrengen. ‘Hiermee willen we ook rechtstreeks kunnen communiceren met de achterban.’ We kunnen onze standpunten direct doorgeven en er kan gechat worden, zegt Van Grieken. Later komt er nog een puntensysteem (of in hun geval sporensysteem) om gadgets te winnen. ‘Dit is een incentive om berichten te delen.’ Dit is een grote uitdaging voor ons, zegt Van Grieken. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een facebookpagina van Tom Van Grieken permanent zou verwijderd worden op Facebook. Zo kreeg Van Grieken reeds een sanctie van 90 dagen omdat hij de nabestaanden van Jurgen Conings veel sterkte wenste. Daarmee staat zijn pagina op rood en wordt deze bij de volgende sanctie verwijderd. ‘Dan is het zeker ook een defensieve strategie om met een app te komen.’ Het is om op een moderne manier zonder enige beïnvloeding te kunnen communiceren met de achterban, aldus Van Grieken.

De app zit in de campagne ‘breek zelf de censuur’ van het Vlaams Belang. ‘Want als je er mee wordt geconfronteerd kan je ofwel klagen daarover maar ook de koe bij de horens vatten.’ Dit hebben ze bij Vlaams Belang gedaan door wetsvoorstellen in te dienen bij het Vlaams Parlement en de Kamer maar ook door een alternatief aan te bieden, zegt Van Grieken. Dat alternatief zorgt ook voor meer spreiding van hun boodschap. ‘Men kan misschien wel 1 pagina bannen op sociale media, maar als een bericht massaal wordt gedeeld kan men dit niet meer tegenhouden.’ Daar zit de kracht van de app in, zegt Van Grieken. Het is een reëel gevaar dat die censuur nog zal toegepast worden in de verschillende app stores. Dit gevaar is groter bij Apple dan bij Google, aldus Van Grieken. ‘Dan is er nog een plan B maar dat houden we als goede strateeg nog achter.’

Sterke start en vernieuwing

De app biedt al meer dan de website van Vlaams Belang met het principe om de gulden sporen te sparen voor beloningen. ‘Het zou ook wel kunnen dat er bepaalde primeurs of content eerst zichtbaar zijn op de app en dan pas op sociale media.’ De klassieke kanalen zullen wel nog altijd sterk gebruikt worden om de app kenbaar te maken en om leden en sympathisanten te overtuigen. ‘Zeker de sociale media zijn hier van uiterst belang.’ We scoren nu al boven de verwachtingen goed op de downloads, zegt Van Grieken. In de eerste 48 uur na de lancering zijn ze nummer 1 qua nieuwsapps die worden gedownload in België. Van alle gratis apps in heel België staan ze op nummer 2, daar moeten ze de Covid Safe-app laten voorgaan. ‘Dat is dan al een rechtstreekse toegang tot al die mensen die de app hebben geïnstalleerd.’

Het is niet onwaarschijnlijk dat Vlaams Belang hetzelfde kan meemaken als Donald Trump die werd afgevoerd door Twitter en Facebook. We zien dat een democratisch verkozen president die nog in functie is gewoon verwijderd wordt, zegt Van Grieken. Maar ook kleinere organisaties maken dit mee, zoals Schild en Vrienden. Een Europarlementslid van Vlaams Belang werd ook zo verbannen. Ze onderzoeken bij Vlaams Belang hoe ze zich juridisch staande kunnen houden tegenover deze onverkozen linkse CEO’s die denken dat ze een ministerie van waarheid verkondigen. ‘Het is zeker een waarschijnlijkheid dat we worden geband dus nogmaals een oproep om de app te downloaden.’ Er gaat een moment komen dat het systeem alles uit de kast haalt om ons te blokkeren, zegt Van Grieken. Ze mogen niet adverteren op de klassieke media, niet bij Clearchannel en JCDecaux, de redacties laten hun opiniestukken niet toe en sociale media gebruiken het excuus ‘hate speech’ om verder te gaan dan dat de grondwet toelaat. ‘Hoe meer activisten en downloads, hoe kleiner de kans dat ze ons monddood maken.’

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.