JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Vlaams Belang: ‘Noord-zuidtransfers moeten uitdoven’

David Geens26/3/2021
Voor Vlaams Belang moet het nu eindelijk gedaan zijn met de transfers.

Voor Vlaams Belang moet het nu eindelijk gedaan zijn met de transfers.

foto © BELGA

De noord-zuidtransfers tussen Vlaanderen en Wallonië blijven jaar na jaar oplopen. Tijd om dit aan te pakken, vinden Barbara Pas en Chris Janssens.

De transfers van Vlaanderen naar Wallonië gaan in 2021 opnieuw richting de kaap van 7 miljard euro. Vlaams Belang vindt dat het hoog tijd is om dit aan te pakken. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Chris Janssens, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, en Barbara Pas, Kamerlid voor diezelfde partij, meer uitleg over waarom de transfers drastisch moeten worden teruggeschroefd.

Hoe groot zijn de transfers naar Wallonië?

In 2017 maakte de KU Leuven op vraag van de Vlaamse Regering een studie over de financiële transfers tussen de verschillende gewesten. Uit die cijfers — die eind vorig jaar werden bijgewerkt — blijkt dat de financiële overdrachten in absolute bedragen blijven oplopen. In 2020 ging het over 6,92 miljard euro en volgens de prognose zal dat dit jaar oplopen tot 7,08 miljard euro, wat neerkomt op 1076 euro per Vlaming. Vooral via de sociale zekerheid en de bijzondere financieringswet gaan de transfers nu dus richting 7 miljard euro, benadrukt Janssens.

Het is dus duidelijk dat de transfers niet in dalende lijn gaan. ‘Ondanks het feit dat Wallonië al decennialang financieel ondersteund wordt door Vlaanderen gaat het daar nog steeds niet beter.’ In onze buurlanden is dat anders, daar klimmen regio’s die transfers ontvangen wel op de economische ladder. Er moet dringend werk worden gemaakt van een vermindering van de transfers, vindt Janssens. De transfers moeten voornamelijk op federaal niveau besproken worden, zegt Pas. ‘Maar dat betekent niet dat er op Vlaams niveau geen debat over moet gevoerd worden.’

Het Vlaamse regeerakkoord

Pas en Janssens vinden het opmerkelijk dat de twee laatste Vlaamse regeringen, beide onder leiding van een N-VA’er, geen passage over de transfers naar Wallonië opgenomen hebben in het regeerakkoord. Momenteel maakt N-VA zelfs geen deel meer uit van de federale regering, en toch wordt er niets gezegd over het verlagen van de transfers, stelt Janssens vast. ‘Als Vlaams Belang dit niet op tafel legt, komt het niet ter sprake.’ Deze Belgische systeemziekte moet eindelijk eens bestreden worden, vindt Janssens, want ‘dit is geen solidariteit meer maar georganiseerde diefstal’. Vlaams Belang heeft de ambitie om dit thema terug op de politieke agenda te zetten en bij de wortels aan te pakken.

Ook in de verkiezingsprogramma’s van Vlaamse partijen wordt er geen aandacht besteed aan de transfers, benadrukt Pas. Er wordt vaak beargumenteerd dat de transfers in de toekomst door de vergrijzing in Vlaanderen omgekeerd zullen verlopen, maar volgens Pas zijn we nog ver verwijderd van dat moment.

De werkgelegenheidsgraad in Wallonië

Het grote struikelblok blijft de werkgelegenheidsgraad in Wallonië. In Vlaanderen bedraagt die 75%, maar in Wallonië slechts 64%. ‘In Vlaanderen heeft men de ambitie om richting 80% te gaan, terwijl de werkloosheid in Wallonië blijft pieken.’ Nergens ter wereld zijn de regionale verschillen inzake werkloosheid zo groot als in België, zegt Janssens. Vlaanderen sluit aan bij het Europese koppeloton, maar Wallonië zet hier de handrem op. ‘Het kan niet zijn dat Vlaanderen moet boeten voor het beleid in Wallonië.’

Laten uitdoven of een radicale omslag?

Wat Vlaams Belang betreft moeten de transfers zeker uitdoven, benadrukt Pas. ‘Er is niets mis met solidariteit als dat transparant en met een doel gebeurt, maar dat is bij de transfers niet het geval.’ De mogelijkheden om de transfers te laten uitdoven is de sociale zekerheid splitsen, een splitsing van de staatsschuld en fiscale autonomie. ‘Deze oplossingen moeten er op termijn komen, maar deze federale regering lijkt dit niet van plan.’ Er is een electorale shock nodig en we moeten de druk blijven opvoeren, zegt Pas.

Het momentum om de transfers naar Wallonië aan te pakken is er met deze coronacrisis zeker gekomen, benadrukt Jansssens. ‘Door de kosten van de coronacrisis heeft Vlaanderen het eigen geld broodnodig.’ Daarbovenop komen er ook nog de transfers naar de Europese Unie bij, zegt Pas.

De toekomstige staatshervorming

Franstalig België is enkel bereid tot een staatshervorming in ruil voor Vlaamse centen, zegt Pas. ‘Dat is altijd het mechanisme geweest bij de vorige zes staatshervormingen, maar lost de kern van de zaak niet op.’ Gelukkig gaan er in Wallonië ook stemmen op om dit probleem eindelijk aan te pakken. Enkele professoren vinden dat de transfers Wallonië in slaap wiegen en dus moeten afgebouwd worden. ‘Helaas is daar electoraal nog geen meerderheid voor in Wallonië.’ De druk zal dus van Vlaanderen moeten komen, benadrukt Pas.

Dat de transfers ooit in de omgekeerde richting gingen vindt Janssens een slecht argument. ‘Er is helemaal geen sprake van dat de solidariteit ooit in de omgekeerde richting verliep.’ Indien dit in de toekomst wel zo zou zijn zou dat de snelste weg naar Vlaamse onafhankelijkheid zijn, zegt Janssens.

Wie meer wil lezen over de transfers, kan het boek Vlaanderen betaalt: de mythe van de omgekeerde transfers van Juul Hannes bestellen in de online boekhandel van Doorbraak. 

Auteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties