fbpx


Zonder categorie
Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal

Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal
Rondas’ Woorden van de Foor

Er staat een olifant in de Belgische kraal. Gij kunt hem zien; gij schijnt niet te willen? Georges-Louis Bouchez wil het in elk geval niet. Hij beweert dat de blokkade van de regeringsvorming geen communautaire oorzaak heeft. Inderdaad wordt deze keer de formatie niet gehinderd door een harde Vlaamse eis (zoals BHV). Maar de olifant blijft daar toch staan: hij belichaamt immers het structureel, systemisch probleem van de Belgische staat. Hem niet willen zien al evenzeer. De prijs die de bevolking daarvoor betaalt, bestaat in de verhakselde, ‘kartelige’ bevoegdheidsverdeling, voornamelijk in de gezondheidszorg. Dat gezamenlijk negen ministers daar verantwoordelijk voor zijn, wordt nu ingeroepen om de gezondheidszorg te herfederaliseren / her-unitariseren / rebelgiseren, in plaats van hem verder te regionaliseren. Belgicisten hebben namelijk één streven: beletten dat de Vlaamse bevolking zich verder uit België weg zou emanciperen. Dat is de hele olifant. Déconfinement, dat wil zeggen die olifant uit zijn koloniale kraal te bevrijden.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Jean-Pierre Rondas

De auteur is voorzitter van Stem in 't Kapittel vzw, de uitgever van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.