JavaScript is required for this website to work.
Zonder categorie

Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal

Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal

Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal

foto © Wolfgang Hasselmann/Unsplash

‘Déconfinement’ uit de quarantaine, dat is: de Vlaamse olifant uit zijn koloniale kraal te bevrijden.

Rondas’ Woorden van de Foor

Er staat een olifant in de Belgische kraal. Gij kunt hem zien; gij schijnt niet te willen? Georges-Louis Bouchez wil het in elk geval niet. Hij beweert dat de blokkade van de regeringsvorming geen communautaire oorzaak heeft. Inderdaad wordt deze keer de formatie niet gehinderd door een harde Vlaamse eis (zoals BHV). Maar de olifant blijft daar toch staan: hij belichaamt immers het structureel, systemisch probleem van de Belgische staat. Hem niet willen zien al evenzeer. De prijs die de bevolking daarvoor betaalt, bestaat in de verhakselde, ‘kartelige’ bevoegdheidsverdeling, voornamelijk in de gezondheidszorg. Dat gezamenlijk negen ministers daar verantwoordelijk voor zijn, wordt nu ingeroepen om de gezondheidszorg te herfederaliseren / her-unitariseren / rebelgiseren, in plaats van hem verder te regionaliseren. Belgicisten hebben namelijk één streven: beletten dat de Vlaamse bevolking zich verder uit België weg zou emanciperen. Dat is de hele olifant. Déconfinement, dat wil zeggen die olifant uit zijn koloniale kraal te bevrijden.


Beluister ook onze andere podcasts:

Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.