fbpx


Sport
Mbappé

Voetbal is kinderspel
Wat is voetbal? Het antwoord volgens Wikikids: ‘Voetbal is een heel populaire balsport. Het gaat erom dat je de bal in het doel schiet bij jouw tegenstander’.

Kinderspel

Dat klinkt niet ingewikkeld, maar wat simpel is, kan je eindeloos gecompliceerd maken. In voetbal heb je trainers die tactieken bedenken, spelers die die tactieken aanleren, commentatoren die de tactieken becommentariëren en supporters die het beter weten dan al dezen samen. Pagina’s worden volgeschreven en uren scherm worden gevuld met voetbaljargon, een taal speciaal ontwikkeld voor een sport die in wezen kinderspel is.

Ophef tijdens het afgelopen weekend: Kylian Mbappé (Franse voetballer bij Paris Saint-Germain) heeft gescoord… binnen de acht seconden! Hoe dat gaat? Wel, de aftrap wordt gefloten, de centerspeler bij de middenstip speelt de bal achteruit, waardoor de elf tegenstanders een beetje mee schuiven.

En dan wordt die bal plots met een grote haal over alle tegenstanders heen tot in de zestien gelanceerd. Daar duiken drie spelers op die vanaf het fluitsignaal zijn beginnen lopen. Stiekem, terwijl iedereen elders keek, infiltreerden zij de linies van hun opponenten. En op zeven seconden staan ze net voorbij vier verraste verdedigers, met voor hun neus de eenzame keeper. Mbappé pikt de bal op en heeft nog een achtste seconde nodig om hem binnen te tikken.

Revolutionair?

Eerlijk is eerlijk, Mbappé was niet de eerste die dit kunstje vertoonde. Bournemouth, promovendus in de Premier League, begon ermee. Sparta Rotterdam imiteerde, met succes, en bedankte Bournemouth op Twitter. In Noord-Ierland dacht de trainer van Cliftonville ‘wat zij kunnen, kunnen wij ook’ en zo bleek. De media-afdeling van die ploeg monteerde de drie goals naast elkaar. ‘Scoren op het veld en op de socials’, heet dat dan.

Maar iets groot wordt pas groots als een wereldster van een wereldploeg ermee uitpakt. Bournemouth, Sparta Rotterdam en Cliftonville zijn traditieclubs met wortels in de negentiende eeuw. Wikipedia en ik weten het, maar wat stellen deze ploegen voor op het internationale speelveld waar clubs als PSG ronddribbelen?

Ze zijn de voetnoot van het voetbal. De kop, dat zijn de clubs in handen van superrijken die hun tekort aan traditie ruimschoots compenseren met miljoenenaankopen en met spelers als Mbappé. Als hij binnen de acht seconden scoort, zegt geen enkele commentator ‘been there, done that’. Integendeel, de analisten komen lof tekort: Geniaal! Ongelofelijk! Revolutionair!

Revolutionair? Ik kijk nog eens naar Wikikids: het gaat erom dat je de bal in het doel schiet bij jouw tegenstander.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.