fbpx


Binnenland
Wouter Beke

Wouter Beke: ‘Focus op het verhogen van de kwaliteit in de zorg’
Na een sociaal overleg van ruim negen maanden is er een nieuw sociaal akkoord tussen de Vlaamse regering en de zorgsector. In de Vlaamse zorg- en welzijnssector komen er meer dan 3700 werknemers bij en er zal ook extra geïnvesteerd worden in het verhogen van de koopkracht van het personeel. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Wouter Beke, Vlaams minister van welzijn, meer uitleg over het nieuwe sociale akkoord.

Een historisch akkoord

Het nieuwe akkoord is belangrijk voor het verhogen van de appreciatie van zorgpersoneel, zegt Beke. Verder draagt het verhogen van het aantal werknemers ook bij tot de kwaliteit van de zorg. ‘Hoe meer personeel er beschikbaar is hoe beter er zorg kan gedragen worden voor mensen die het nodig hebben.’ Ook inzetten op flexibiliteit is een belangrijke factor in het nieuwe akkoord. Een openstaande vacature voor bijvoorbeeld een verpleegkundige kan dan ingevuld worden door een iemand met een ander profiel, zegt Beke. ‘Ook dit komt de kwaliteit ten goede.’

Wanneer zal het sociaal akkoord in de praktijk gebracht worden? Een aantal zaken zijn reeds in uitvoering, benadrukt Beke. ‘Mensen die bijvoorbeeld reeds een job hebben en een bijkomende opleiding willen volgen krijgen hun loon verder uitbetaalt.’ Wat het versterken van de kwaliteit betreft treedt het sociale akkoord in werking van 1 juni.

Meer plaats in de zorg?

Op een aantal terreinen zullen er zeker meer plekken beschikbaar zijn door het nieuwe akkoord, zegt Beke. In de vorige legislatuur is er vooral ingezet op het creëren van meer bedden, wat toen ook noodzakelijk was. ‘Nu ligt de focus meer op het verhogen van de kwaliteit.’ Al zal er in de toekomst nog steeds meer capaciteit nodig zijn, benadrukt Beke. Het profiel van de inwoners van woonzorgcentra is de laatste jaren sterk veranderd, mensen zijn meer zorgbehoevend dan vroeger. ‘Naast het creëren van extra plaatsen zal er dus ook worden ingezet op het creëren van een mengvorm in de zorg met een sterke focus op bijvoorbeeld de thuiszorg.’

Het aantrekkelijk maken van de zorgsector

Wie voor de zorg kiest heeft een grote werkzekerheid, zegt Beke. Door de hoge nood aan nieuw personeel wordt er sterk gefocust op het verhogen van de instroom en het aantrekkelijk maken van de job. De arbeidsvoorwaarden spelen daar een belangrijke rol in. Ook het belang van de zij-instromers, mensen die eerst een ander carrièrepad kozen om uiteindelijk in de zorg te belanden, zijn van cruciaal belang voor het invullen van de vacatures in de zorgsector. Een derde element zijn de mensen die door de coronacrisis en de daaropvolgende economische crisis hun job verliezen en een nieuwe uitdaging kunnen vinden in de zorgsector, zegt Beke.

De toekomst van de ouderenzorg

Het ouderenbeleid is niet enkel een woonzorgbeleid, zegt Beke. Heel wat oudere mensen blijven immers thuis wonen in plaats van in een woonzorgcentra. Het zorgbeleid voor ouderen moet een mengvorm worden waarbij er zowel op thuiszorg als op woonzorgcentra wordt ingezet. ‘Door deze crisis zijn er mooie samenwerkingen ontstaan die niet enkel tot een duurzame flexibiliteit leiden maar ook tot het verleggen van de focus op hoe mensen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.’

Corona heeft ons geleerd dat mensen sociale wezens zijn en dat we anderen nodig hebben, zegt Beke. ‘De vermaatschappelijking van de zorg gaat niet over besparingen maar over het feit dat we allemaal zorg moeten dragen voor elkaar.’ We moeten hier blijven in investeren, benadrukt Beke. ‘Eenzaamheid is een enorme uitdaging die we ook na corona moeten blijven aanpakken.’

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.