fbpx


Binnenland
Yousef Kobo en Hassan Al Hilou van A Seat At The Table

Youssef Kobo en Hassan Al Hilou: ‘Wij willen jongeren aansporen hun eigen opportuniteiten te creëren’Vandaag de dag is er een waaier aan organisaties actief die werken met jongeren in allerlei domeinen. Te begrijpen, want de jeugd van vandaag bepaalt mee de toekomst, om het met een cliché te zeggen. A Seat at the Table is zo een organisatie voor jongeren tussen 15 en 35 jaar oud die vooral als doel heeft om jongeren te motiveren in hun professioneel leven en hen te helpen bij het uitbouwen van een netwerk. In deze podcast geven Youssef Kobo en Hassan Al Hilou, initiatiefnemers van de organisatie, uitleg over wat A Seat at the Table precies doet en hoe ze met hun activiteiten het maatschappelijk weefsel willen versterken.

Netwerken

Kobo en Al Hilou kunnen allebei rekenen op een sterk uitgebouwd netwerk. Ze zijn zich ook heel bewust van de noodzaak van een sterk netwerk om voldoende kansen te kunnen grijpen op de jobmarkt. ‘Echter merkten we dat wij vaak de enige ondernemers met een andere etnische achtergrond waren op recepties en events. Toen begon het idee te borrelen om hier iets aan te veranderen en om deze kansen van iedereen te creëren,’ aldus Al Hilou.

Professor Stijn Baert zei het ook al in een podcast op Doorbraak.be: ‘Arbeidskansen stijgen als je een breder netwerk hebt. Daar knelt soms ook het schoentje voor mensen met een andere etnische achtergrond. We kunnen hen zeker helpen met een breder netwerk.’ Ook Jan Denys, arbeidsexpert bij Randstad, bevestigt dat in een gesprek met Doorbraak: ‘Naast talenkennis zijn zijn er twee belangrijke factoren: opleiding en netwerk.’

‘De doelstelling van onze organisatie is om getalenteerde jongeren in contact te brengen met bedrijven, politici en middenveldorganisaties.’ De achtergrond van de jongeren speelt geen rol, iedereen is bij ons welkom,’ zegt Kobo. Ook de sectoren waarmee ze jongeren in contact willen brengen gaat heel ruim. Van grote internationale spelers, tot lokale bedrijven en de diplomatie. ‘We merken dat er veel motivatie is bij jongeren om vooruit te gaan in het leven, en ook in allerlei sectoren is er de bereidheid om nieuw jong talent aan te trekken. Wat wij doen is in feite deze twee groepen samenbrengen.’

Inclusief

A Seat at the Table wil een magneet zijn voor iedereen die jong is en iets wil betekenen voor de maatschappij. ‘Onze organisatie kent een inclusieve structuur, waar zowel jongeren met als zonder migratieachtergrond welkom zijn,’ aldus Kobo. Ook de opleiding van jongeren speelt geen rol. De organisatie heeft zowel leden met een diploma hoger onderwijs als zonder diploma. ‘Daarnaast kunnen ook jongeren die reeds werken zich bij onze organisatie aansluiten. Er is dus een plek voor iedereen,’ zegt Al Hilou.

Inspireren en motiveren

Jongeren dat extra duwtje in de rug geven doet A Seat at the Table op basis van vier soorten activiteiten. ‘We bezoeken bedrijven en gaan praten met bedrijfsleiders, we houden workshops, geven opleidingen en brengen jongeren in contact met mogelijke stageplaatsen,’ aldus Al Hilou. De activiteiten van de organisatie gaan breed maar de rode draad is telkens om jongeren te inspireren en motiveren.

‘We willen een weefsel creëeren en deuren openen voor jongeren, zonder te vervallen in zuivere bezigheidstherapie. Het is de bedoeling om via onze activiteiten jongeren uit te dagen,’ zegt Kobo. Voor een ruime maatschappelijke verandering is er uiteraard meer nodig dan één enkele organisatie die op deze manier werkt. ‘Het doel is eerder om een verandering te brengen op microniveau. We zijn zeer tevreden als we iemand kunnen helpen. Hoeveel jongeren dit in totaal zijn maakt dus eigenlijk niet uit,’ zegt Al Hilou. Al hopen Kobo een Al Hilou uiteraard wel dat er gelijkaardige organisaties zullen komen zodat er ook op macroniveau verandering kan komen.

Beluister het uitgebreide interview op Doorbraak.be

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.