fbpx


Sport

Zonder de twaalfde man zijn de elf op het veld doelloos




Voetbal speel je met elf. Dat heeft Eleven Sports goed begrepen. Het bedrijf bezit in België de uitzendrechten van de Jupiler Pro League en van zowat alle belangrijke voetbalcompetities uit Europese landen. De wedstrijden kan je volgen via de betaalkanalen van Eleven Sports. Voetbal is hun corebusiness. Dat doet hun naam terecht vermoeden: Eleven. Voetbal speel je met elf.

Een voetbalclub is echter meer dan elf spelers: er is een coach, een sportieve staf, sponsors, managers, een heleboel belangrijke postjes én… supporters.

De twaalfde man

Supporters staan als één man achter hun ploeg. Ze hullen zich met trots in clubkleuren, kopen shirtjes van hun favoriete spelers, dragen sjaals met de slogan van hun ploeg en beplakken hun auto’s met clubstickers. Ze juichen als er gescoord wordt, mopperen bij verlies en huilen bij degradatie. Ze roepen, zingen, klappen en stampen hun spelers richting doel.

Het is net alsof er iemand extra op het veld staat. De twaalfde man.

Clubliefde

De twaalfde man zit niet alleen in het stadion tijdens een match. Hij zit ook vaak in de kantine voor én achter de toog. Hij ruimt de tribunes op, traint de jeugdploeg, krijt de lijnen, wast de shirtjes van de U11. De twaalfde man is een vrijwilliger die de club mee draagt: de werking en de ziel.

De twaalfde man zit niet altijd in het stadion tijdens een match. Hij kijkt, als hij een abonnement heeft, ook thuis. Of hij bekijkt de match op café. Onder vrienden. Gelijkgestemden. Mensen die elkaar aanvuren in hun clubliefde.

Misnoegde caféhouders

En dat laatste wordt nu moeilijk. Eleven Sports beoogt – net zoals elk ander bedrijf – winst. Een supporter die geen abonnement betaalt omdat hij op café kan kijken, levert het bedrijf niets op. Dus dokterden knappe koppen een nieuw idee uit: cafés mogen vanaf heden de matchen enkel nog vertonen als ze maandelijks 70 tot 150 euro bovenop het abonnement betalen.

De caféhouders zijn misnoegd. Uiteraard. De sommen die Eleven Sports optelt, moeten zij aftrekken van bankrekeningen die al stevig onder druk staan door corona en stijgende energieprijzen. Menig caféhouder overweegt dan ook om geen matchen meer te vertonen. De clubliefde zal, in hun staminee, niet meer samen met de pintjes worden doorgegeven.

Voetbal speel je met elf. Dat heeft Eleven Sports goed begrepen, maar zonder de twaalfde man zijn die elf op het veld doelloos.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.