fbpx


Binnenland
Jan Jambon

Reactie van minister Jan Jambon
In het Franstalige weekblad Le Vif stond vorige week een reportage over een toespraak die ik recent gehouden heb bij zakenclub Cercle de Wallonie in Namen. In een vragenronde na mijn speech, die vooral ging over het sociaal-economisch beleid van onze regering, heb ik het ook over de transfers gehad. Daarover heb ik inderdaad gezegd: ‘Les transferts Nord-Sud, ça nous aide pour le marketing, mais en fait cela ne nous intéresse pas’. Deze uitspraak doet nu her en der wat commotie ontstaan. Maar dit zinnetje is uit zijn context gehaald. De transfers zijn net wél belangrijk, omdat ze zo zichtbaar zijn.

Mijn positie zou niet anders zijn, als de transfers omgekeerd waren. Of ze nu van noord naar zuid, of van zuid naar noord lopen: ze zijn de meest zichtbare uitwas van een dieper liggende kwaal. De transfers zijn een symptoom, eerder dan de ziekte zelf. Maar ze helpen ons wel om de boodschap – waarom we voor confederalisme zijn – voor een breed publiek toegankelijk te maken. In die zin zijn de transfers dus wel degelijk marketing. Maar dat neemt niet weg dat we de wortel van het probleem moeten aanpakken. De Vlamingen hebben recht op het beleid en de staatsstructuur die ze wensen en nodig hebben. Het geldt, zoals ik elders in het artikel zeg, ook voor de grondwetswijziging. Ook die is geen doel op zich. Het echte doel is: meer welzijn en welvaart voor onze mensen creëren, en daarvoor hebben we nieuwe structuren nodig. Bijgevolg is staatshervorming een middel en geen doel.

 

Getekend,

Jan Jambon

 

(c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jan Jambon