JavaScript is required for this website to work.
Media

Reageren maakt niet gelukkig

Peter De Roover14/6/2013Leestijd 2 minuten

‘Het geluksniveau van mensen daalt nadat ze de negatieve posts van anderen lezen. Wanneer men vervolgens zelf een reactie post, schiet het eigen woedegevoel de hoogte in.’ Zo beweert ene Bernd Carette in een opiniestuk op www.knack.be [http://www.knack.be/] (even een concullega onder de aandacht brengen, zo zijn wij dan weer). Hij doctoreert in de bedrijfspsychologie en heeft dus zeker boeken …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Het geluksniveau van mensen daalt nadat ze de negatieve posts van anderen lezen. Wanneer men vervolgens zelf een reactie post, schiet het eigen woedegevoel de hoogte in.’ Zo beweert ene Bernd Carette in een opiniestuk op www.knack.be (even een concullega onder de aandacht brengen, zo zijn wij dan weer). Hij doctoreert in de bedrijfspsychologie en heeft dus zeker boeken gelezen. Uit een studie blijkt … ja inderdaad, opletten met dat zinnetje dat vooral bedoeld is om tegenargumenten van tafel te zwieren. Maar goed, uit onderzoek blijkt dus dat je niet vrolijker, noch gelukkiger wordt als je op internetfora de ergernissen de vrije loop laat.

Daarstraks even, wachtend op een slechte kloklezer, een boekhandel binnengesprongen om de tijd te doden. Er bestaat niet echt een afdeling ‘geluk’ maar het aanbod aan boeken met tips om dat geluk te vinden, mag ruim heten.  Welness, feel good, esoterie, mindfulness: je hebt maar uit te kiezen, al lijkt een goede kennis van het Engels nuttig om ‘happy’ te kunnen worden. In geen van die boeken evenwel vind je als tip ‘schrijf een reactie op een internetforum’. We kunnen Carette geruststellen, denk ik. Hij bestrijdt een denkbeeldig probleem. Niemand schrijft een reactie op zo’n forum met de bedoeling gelukkig te worden. Worden mensen ongelukkig van negatieve posts? Tja, vooral toch van de oorzaak van die reacties, vermoed ik.

Het zijn de artikels waarop wordt gereageerd die ongelukkig maken. Want velen onderschatten de collega’s nieuwsverbruikers. Zelf, oh ja, menen we de valstrikken helemaal door te hebben maar we vrezen dat de naïeve geesten die het huis achter het onze, het bureau over het onze, de barkruk naast de onze bevolken zich door die valse profeten laten manipuleren.

Tegenstanders van Filip Dewinter ergeren zich als we hem een tribune geven op doorbraak.be. Een tekst van de unitarist Bruno Yammine was anderen een doorn in het oog. Mo Talhaoui werkt weer anderen als een rode lap op de stierenheupen. Ook N-VA’ers zijn erg overtuigend … vinden tegenstanders van die partij. En ondergetekende heeft de eer en het genoegen ook weer volk ongelukkig te maken met zijn schrijfsels.

De enige echte gezondheidstip die Bernd Carette aan de meeste mensen kan geven, luidt dan ook: niks meer lezen en al zeker niet de mening van een andersdenkende. Zeker wie de impact en overtuigingskracht van de tegenstander hoog inschat en de kracht van de eigen overtuiging dus laag acht, houde zich best ver van opiniërende artikels. Het zijn die artikels die ziek maken en – zo ver volgen we Carette wel – een giftige reactie op een forum spoelt de vieze smaak niet weg.

Wat natuurlijk iedereen ongelukkig maakt, ook mensen met een open geest en zin voor gezonde debatcultuur, dat is het gevoel onjuistheden, onrechtvaardigheden en manipulaties machteloos en zonder kans op weerwoord te moeten slikken. Dat doet de bloeddruk stijgen. Daar wordt een mens terecht ziek van.

U herkent zo’n situaties?

Categorieën

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties