Geen categorie

Alles over de monarchie van Leopold I tot prinses Mathilde

Titel
Alles over de monarchie van Leopold I tot prinses Mathilde
Auteur
Tim Trachet
Koop dit boek online

Over de monarchie wordt zelden zakelijk geschreven. Ophemelende boekjes over het koningshuis vinden nog wel wat afzet bij een bepaald publiek en daarvoor willen uitgevers dus wel eens plaats maken in hun aanbod. Alles over de monarchie, van Leopold I tot prinses Mathilde zal zeker ook zijn weg vinden naar de boekenkast van mening koningsgezinde, maar auteur en VRT-journalist Tim Trachet had wel de ambitie om correcte informatie te bieden en mikt naar iedereen die belang stelt in het thema.

Het opzet is encyclopedisch, met lemma’s in alfabetische volgorde. Niet het soort boek dat je van voor naar achter leest; een grasduinboek dus. Of, en vooral, een naslagwerk. De titel van het boek is ambitieus. Of er echt ‘alles’ in staat, willen we in het midden laten, maar in elk geval wel heel veel. Wat is een hofmaarschalk, wat is de civiele lijst, hoe werkt het protocol en wat moeten we ons voorstellen bij een morganatisch huwelijk? Op dat soort vragen biedt het boek een antwoord. Het bevat ook een lemma ‘bastaards’, maar dat is intussen alweer achterhaald door de feiten.

Het boek werd streng uitgegeven. De foto’s bieden zelden meerwaarde, de tekst mijdt elke vorm van sensatiezucht of hagiografie. De auteur gebruikt een zakelijke toon, maar wel gericht op een breed publiek.

Het register achteraan oogt wat overbodig, aangezien het de begrippen alfabetisch oplijst in dezelfde volgorde waarin ze in het boek zijn opgenomen. Maar dit werk vult zeker een gat in de boekenmarkt.

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans