fbpx


Politiek

Circus Media

Titel
Circus Media
Auteur
Thierry Debels
Uitgever
Polemos
ISBN
9789082677904
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
160
Prijs
€ 10

Circus Media is de tweede uitgave van Uitgeverij Polemos. Deze nieuwe uitgeverij richt zich op ‘de geëngageerde burger met interesse in politiek, economie en cultuur’. Polemos is een project van weekblad ’t Pallieterke, dat eind vorig jaar ook al de nieuwssite sceptr.net lanceerde.

In Circus Media laat de ervaren freelance journalist Thierry Debels zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de media. Debels is royaltywatcher, gespecialiseerd in financiële economie en doceert aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Debels schreef al boeken over financiën en het koningshuis, waaronder Vorstelijk vermogen (2014) en publiceert onder meer in Dag Allemaal, ’t Pallieterke en Sceptr.

Vanuit zijn eigen ervaringen schrijft hij in dit pocketboek (160 pagina’s) verhalen/anekdotes van telkens een à twee pagina’s lang, die telkens beginnen met een intrigerend citaat. We geven er enkele mee. ‘Elke krant bestaat uit evenveel woorden, of er nu nieuws is of niet’ (Henry Fielding, Engels roman- en toneelschrijver), ‘Slechte journalistiek is het artikel van uw collega’ (Gaston Durnez, Vlaams journalist) en: ‘Zonder een foto geloven mensen iets maar half. Met een foto geloven ze het voor duizend procent, ook al is de foto een complete leugen’ (Edward Adams, Amerikaans persfotograaf).

De citaten blijven bij en door de korte stukjes, veelal persoonlijk getint, leest het aangenaam. Je kan het boek in één ruk uitlezen en nog meer willen, alsof je wil verder eten nadat je zak chips op is. Circus Media is een lekkere snack, maar geen volwaardige maaltijd. Als lezer blijf je ook ietwat op je honger zitten. Het boek is door de samenstelling van de vele korte stukken geen essay of een systematische analyse over media en journalistiek. Al kan de lezer na het lezen van Circus Media uit aangewakkerde interesse natuurlijk ook diepgravendere lectuur gaan raadplegen. Het boek is alleszins interessant om te lezen en een aanrader voor bijvoorbeeld studenten journalistiek en al wie zich interesseert in de media.

Debels hekelt ‘de vervlakking van de zogenaamde kwaliteitsmedia en het wegwerken van ongewenste feiten door de welig tierende politieke correctheid’. Dat komt in dit boek naar voren. Ook geeft hij een kijk in zijn eigen manier van werken en geeft hij mee hoe het er in de harde en competitieve journalistieke wereld aan toegaat.

Zo raadt hij iedere journalist aan om als freelancer te schrijven. Maar Debels noteert ook: ‘Zelf heb ik tot scha en schande geleerd dat je als freelancer doorgaans behandeld wordt als een hond.’ Hij schreef ooit boekbesprekingen voor een zakenblad, maar plots hield de samenwerking op. Zonder reden. Debels zat op de boekenbeurs eens naast professor emeritus economie Jef Vuchelen en hem overkwam hetzelfde. Vooral de manier waarop de samenwerking stopte deed hem pijn.

Na twintig jaar in de media concludeert Debels overigens dat de media zowel beter als slechter zijn geworden. Aan de ene kant zijn de mainstream media slechter geworden, meent hij. Aan de andere kant gebruikt Debels sociale media zoals Twitter omdat daar informatie kan doorstromen die anders door de mainstream media gefilterd zou worden.

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk