fbpx


Politiek

De uitgeputte overheid – waarom het beleid stokt

subtitel
Titel
De uitgeputte overheid – waarom het beleid stokt
Auteur
Herman Daems
Uitgever
Lanoo Campus
ISBN
978-9401439299
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
125
Prijs
€ 19.99
Koop dit boek online

Herman Daems is niet de eerste de beste in Vlaanderen. Als academicus annex bedrijfsleider overbrugt hij als weinig anderen de academische en de bedrijfswereld. En zoals het een vooraanstaand intellectueel betaamt, publiceert hij dan ook regelmatig artikelen in Trends en de Tijd. En natuurlijk op tijd en stond een essay voor de denkende lezer.

Moe en vermoeid

Daems maakt daarbij de analyse die niet weinigen in Vlaanderen met hem maken: de overheid belooft teveel en levert te weinig. In De uitgeputte overheid bundelt Herman Daems een aantal artikelen en essays die heel specifiek dat aspect benadrukken. Mobiliteit, immigratie, publieke financieën, klimaat, concurrentiekracht, vergrijzing,… zoveel uitdagingen waar de overheid een antwoord op moet zoeken. Maar ze heeft gewoon de kracht niet om ze op te lossen.

Het valt de lezers overigens niet meteen op dat het om een bundel meningen gaat. Omdat hij in zijn bijdragen steeds op dezelfde nagel klopt, lijken ze gewoon variaties op hetzelfde thema.

Het geheel is bijzonder goed geschreven en legt de dingen ook in een heel eenvoudige taal uit. Geen academisch jargon en geen ondernemerstaaltje, maar een makkelijk leesbare analyse. Bovendien zeer netjes en aangenaam gebracht. Het boekje leest dan ook snel uit en de 126 bladzijden zitten erop voor je goed en wel weet dat je er aan begonnen bent.

De oplossingen

De analyse maken is natuurlijk makkelijker dan oplossingen bedenken. De overheid heeft is overvraagd door allerhande belangengroepen en heeft nauwelijks budgetruimte om wat dan ook te doen. In tijden waarin vergrijzing, militaire veiligheid en nieuwe infrastructuur allemaal meer geld vragen, zal het niet gemakkelijk zijn om het budget op orde te krijgen. Van een open deur gesproken.

De analyse is makkelijk. Maar hoe raak je eruit? Hier en daar vallen wel wat concrete voorstellen te bespeuren. Lange-termijn investeringen buiten de begroting houden, vijfjarenbegrotingen, een Europees investeringsfonds. Een overheid die zich met de kerntaken bezighoudt en niet op alle slakken zout moet willen leggen. Minder oeverloos overleg en een meer daadkrachtige regering. Een kiessysteem dat macht minder versplintert. Een staat met homogenere bevoegdheden. Een eenvoudiger fiscaliteit met lagere aanslagvoeten en minder aftrekken. Het heeft allemaal heel veel met gezond verstand te maken, maar tegelijkertijd gaan er ook weinig heilige huisjes tegen de vlakte. Daems is duidelijk niet de man voor de grote controverse.

Unitair

Een terugkeer naar een unitaire staat is daarbij niet aan Daems besteed: België is niet gefederaliseerd omwille van oudmodisch nationalisme, maar omdat de problemen nu eenmaal efficiënter aangepakt kunnen worden. Draai dat om, en de oude problemen duiken ook opnieuw op. En de bevoegdheden moeten homogener… alweer veel gezond verstand.

Het boekje maakt geen politieke brokken en zal geen revoluties ontketenen. Maar er staan behoorlijk wat interessante ideeën in, die misschien nog met brokjes en beetjes te realiseren zijn. En het is vlot geschreven. Een aanrader dus voor iedereen die zich in dit landje met politiek bezighoudt.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dirk Laeremans

Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio cvba, de uitgever van Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk