fbpx


Economie, Geschiedenis

Een kleine geschiedenis van Grote durvers

een kleine geschiedenis van g rote durvers
Titel
Een kleine geschiedenis van grote durvers
Subtitel
Buitengewone Belgische ondernemers van de middeleeuwen tot nu
Auteur
Peter Vanham
Uitgever
Lannoo
ISBN
9789401466936
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
247
Prijs
€ 21.98
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

Globetrotters en internationale entrepreneurs. Vlaanderen kent er wel wat. Een land dat veel buitenland heeft, heeft natuurlijk ook veel mensen in het buitenland. Dat is vandaag niet anders dan gisteren en eergisteren.

Peter Vanham is er ook zo eentje. Als journalist is hij naar de VS verhuisd, van daar naar het bedrijfsleven getrokken: vertegenwoordiger van Eddy-Merckx-fietsen. En van daaruit ‘head writer’ geworden van het Wereld Economisch Forum. Zoals alle expats, wordt je dan dagelijks geconfronteerd met hoe buitenlanders over je land denken. Met een ‘I am Peter and I am from Belgium’ kom je in elk expatwereldje al een heel eind ver. En dan borrelt vanzelf ook de vraag op: waar kom ik vandaan en waar kan ik trots op zijn? En met die vraag kroop de auteur in zijn pen.

Het verschil

De auteur combineert een uitermate vlotte pen, interesse voor geschiedenis, een helikopterzicht en de ambitie om het eigen verleden te bekijken. Hij koos er dan ook een reeks verhalen uit waar ‘mensen van bij ons’ er toe deden. Voor hun stad, hun land, of zelfs een ander continent.

Een lijn tussen die verhalen is niet echt te trekken. En dat hoeft ook niet. Elk hoofdstuk speelt in een ander stukje geschiedenis en brengt het verhaal van een man of zelfs familie die voor zijn wereld het verschil heeftgemaakt . En in tegenstelling tot de geschiedenisboekjes, gaat het daarbij absoluut niet over heersers of keizers.

Vele verhalen zijn bekend uit de geschiedenisboekjes of zelfs maar de ‘Vlaamse filmpjes’. Andere verhalen zijn wat minder gekend. Hoe de vroege monniken Omaar, Trudo en Begga met hun abdijennetwerk in Vlaanderen  de streek overheerste. Hoe de kroeg van de familie Van der Buerse (jawel) Brugge deed uitgroeien tot internationaal zakencentrum. Hoe het Gent van Jacob van Artevelde een dramatische rol speelde in de machtsstrijd tussen Frankrijk en Engeland.

Waarom de Toren in Mechelen nooit is afgebouwd en hoe drie generaties Keldermansen opklommen van simpele metsers naar kathedraalbouwers. De omzwervingen van jezuïet Ferdinand Verbiest in het China van de 17de eeuw. De opbouw van een staal- en treinwagonimperium door de familie Cockerill en — al heel dicht bij vandaag — de uitbouw van een pillenmultinational door dokter Janssen.

Op en neer

De auteur verhaalt daarbij in een heel vlot leesbare tekst – en met een af en toe ironische ondertoon – de  opgang maar ook de neergang van onze historische figuren. Met een klein stukje historische context dat de lezer laat begrijpen onder welk gesternte het allemaal mogelijk was. Dat is dan weer een enorme verademing tegenover teveel geschiedenislessen en boeken die altijd goeden en slechten moeten vinden en er dan uiteindelijk een moraliserend sausje over gieten met de bril van vandaag.

In die zin is de ondertitel van het boek — Buitengewone Belgische ondernemers van de middeleeuwen tot nu — helaas een miscast die de lezer op een verkeerd spoor brengt. Slechts twee hoofdstukken gaan over ondernemende Belgen  – netjes communautair verdeeld zoals het hoort.  Heel het boek op de achterflap een stukje ‘geschiedenis van België’ noemen, doet daarom op het eerste zicht nogal denken aan politieke Belgische correctheid. Poco van hier.

Maar laat u daardoor vooral niet afschrikken. De rest van het boek is uitermate goed geschreven door een vlotte Vlaming met een globetrotter bril.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dirk Laeremans

Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio cvba, de uitgever van Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Talk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *