Geen categorie

Flandre-Wallonie, Quelle solidarité?

Sire, ils nous-ont pris...
Titel
Flandre-Wallonie, Quelle solidarité?
Auteur
Quévit, Michel

Meer dan dertig jaar geleden maakte de Waalse economist Michel Quévit naam met zijn geschreven zoektocht naar de oorzaken van de economische teloorgang van zijn Wallonië. Men kon er zich aan verwachten dat de intussen emeritus UCL-hoogleraar uiteindelijk ook zou reageren op de groeiende Vlaamse ‘onwil’ om Wallonië nog langer op sleeptouw te nemen.

Het Warandemanifest, stapels Vlaamse uitspraken over dat Waalse blok aan het Vlaamse been en vooral het geruchtmakende cijferwerk van de Gentse professor Hannes over de Vlaamse transfers richting het Waalse zuiden van 1830 tot begin de vorige eeuw, stof genoeg dus voor een uitgesproken Waals wederwoord: een pocket met niet eens 200 bladzijden: Flandre-Wallonie- Quelle solidarité?

Bij Michel Quévit gaat het echter niet zozeer om transfers zoals wij dat begrijpen, wel om solidariteit en dat kan volgens hem geen zaak zijn van alleen maar centen en in euro’s omzetbare sociale voordelen (blz. 142).

Van een rechtstreekse repliek op de Vlaamse transferklaagzangen komt er in dit boek niet veel in huis. Hoofdbrok van het Quévit-verhaal is integendeel een half dozijn dossiers die stuk voor stuk moeten bewijzen hoeveel zijn Wallonië ooit te weinig kreeg van een opvallend Vlaamsvriendelijk Belgisch bestuur. De bekende brief van Jules Destrée met de opsomming van alles wat Vlaanderen aan Wallonië had ontstolen. Een eeuw later ligt er nog altijd een even diepe kloof tussen het Vlaamse en het Waalse denken over hoe met elkaar samenleven.

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium