fbpx


Cultuur

Georges-Louis Bouchez: wat wil hij eigenlijk?

Titel
Georges-Louis Bouchez, A bâtons rompus
Auteur
Alain van den Abeele
Uitgever
Kennes
ISBN
9782380759044
Onze beoordeling
Prijs
€ 19.9

Het net verschenen Georges-Louis Bouchez, A bâtons rompus is het resultaat van een lange reeks interviews die de gepensioneerde journalist Alain van den Abeele voerde met de voorzitter van de Franstalige liberale partij MR. Doel was om te kijken naar de mens achter de politicus, maar uiteraard neem de partijvoorzitter ook een aantal politieke standpunten in.

Georges-Louis Bouchez is geboren in 1986 in de provincie Henegouwen. De moeder van Bouchez is Italiaans, een kleinzoon van een mijnwerker en dus van bescheiden afkomst. Toen hij negen jaar was wist hij al dat hij in de politiek zou gaan. Hij studeerde rechten in Brussel en in 2006 stond hij op de MR-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen, de stad waar de partij van PS’er Elio Di Rupo al decennialang heer en meester is.

Raadgever

In 2009 wordt Bouchez raadgever op het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders. In 2012 trekt hij de lijst van de MR bij de Bergense gemeenteraadsverkiezingen, waarna hij schepen wordt in een college geleid door, jawel, Elio Di Rupo. In 2014 wordt Bouchez dan Waals parlementslid, en later wordt hij actief in het Centre Jean Gol. Dat is een liberale denktank.

In 2019 is Bouchez woordvoerder van de kiescampagne van de partij, waarna hij gecoöpteerd senator wordt, en samen met Joachim Coens (CD&V) informateur. Kortom, Georges-Louis Bouchez heeft een snelle politiek carrière gemaakt.

Ideeën

De welbespraakte MR-politicus houdt van debatteren, leest graag boeken over geschiedenis en is gepassioneerd door Formule 1-races. Zijn Nederlands is zwak, en dat komt volgens hem ‘par la faute du système éducatif wallon’. Hij vloekt wel vlot in het…Italiaans.

Maar wat zijn nu de politieke ideeën van Bouchez? Een overzicht.

  • Kernenergie: we moeten inzetten op kernenergie, want we kunnen niet zonder. De wet van 2003, die het verlaten van kernenergie inluidde, moet worden opgeheven. Kernenergie is, merkwaardig of niet, het thema dat het meest aan bod komt.
  • Brussels Gewest: het mobiliteitsplan ‘Good Move’ is een aberratie. Er moet een voetbalstadium komen van wereldniveau.
  • Boerkini: Bouchez protesteerde toen in juni 2021 bleek dat de boerkini zou worden toegelaten in Anderlecht, want dat zou een vorm van communautarisme zijn.
  • Communautaire problemen: communautaire problemen, en een discussie over een eventuele nieuwe staatshervorming, komen zo goed als niet aan bod in het boek. Bouchez gelooft niet dat de Vlamingen voor separatisme willen kiezen, en is voorstander van een federale kieskring.
  • Pensioenen: ‘Het is niet normaal dat een werkloze die nooit heeft gewerkt een pensioen krijgt dat identiek is aan het pensioen van een zelfstandige die heel zijn leven heeft gewerkt.’
  • Rechts: Bouchez profileert zich als een rechtse politicus, terwijl Open Vld, de Nederlandstalige ‘zusterpartij’ van MR dus, dat niet doet. De MR-politicus heeft het over ‘la droite populaire’, dat hij verdedigt, maar kant zich tegen ‘la droite populiste’. Vlaams Belang en PVDA/PTB trekken volgens de partijvoorzitter hetzelfde soort kiezers aan, en hun politieke programma’s zouden eigenlijk sterk op elkaar lijken.
  • Stemrecht: de partijvoorzitter is voorstander van het stemrecht en wil de stemplicht bij de verkiezingen afschaffen, maar lang niet iedereen in zijn partij (denk maar aan Louis Michel) is het daarmee eens.
  • Woke: Bouchez keert zich radicaal tegen de woke-mentaliteit, want die leidt tot ‘een tirannie van de minderheid’. Termen als ‘man’ en ‘vrouw’ willen schrappen van identiteitskaarten is volgens hem onzin.
  • Bouchez kondigt in het boek aan dat hij geen ministeriële ambities heeft, maar zo lang mogelijk partijvoorzitter wil blijven. Voor wat betreft de regeringsvorming na de verkiezingen van 2024 wil hij gaan voor coalities zonder de groene partijen.
  • Bij de voorstelling van zijn boek in Luik afgelopen zaterdag kreeg Bouchez een taart in het gezicht gegooid. Hij is daar niet kwaad over, want dankzij de taart werd het boek over Bouchez in België bekend. Antireclame is ook reclame, weet u wel.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Lieven Van Mele

Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.

Sinds 11/9/2023 gebruiken we een nieuw systeem voor de reacties. Het lijkt op de vroegere disqus, maar je gebruikt je eigen login voor de discussie. Voor artikelen voor 11/09 gebruiken we nog Disqus. Je kan je instellingen (eventuele alias en foto) aanpassen op je gebruikersprofiel.

Doorbraak zoekt een moderator voor de reacties. Houdt u van discussie en polemiek, maar ook van een correcte discussie? Wil u ons graag helpen om de kwaliteit van dit forum te verbeteren? Dan horen we het graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *