Geschiedenis

Het geheugen van de Lage Landen is terug

De Roets
Titel
De Roets
Subtitel
De weekkalender voor 2019
Onze beoordeling
Extra informatie
Bestel dit boek online aan exclusief Doorbraak-tarief.
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

De nieuwe Roets is er terug. Geschiedenisliefhebbers aller landen juicht! De weekkalender Roets is boeiend en verrassend als elk jaar in de eigen pittig-luchtige stijl.

De Roets 2019

Met het verhaal over Frans Boon, een van de acht Boontjes waarvan broer Herman, de aalmoezenier van de luchthaven Zaventem, en vader Jan van het NIR al eerder de Roets haalden. Die Frans wordt in de abdij van Chevetogne al heel jong ontroerd door de orthodoxe mis. Hij eindigt als weergaloos orgeljezuïet in Japan.

Over Georges Minne die de toeristen niet alleen op het Gentse Braunplein verbaast met zijn vijf Pisserkes, de volkse bijnaam van de Fontein der Geknielden. Sterker nog, die fontein staat ook in Wenen. En op het graf van Robert Long in Den Haag. En in de tuin van het parlementsgebouw in Brussel.

Over Albert Heijn. Die ventend met zijn hondenkar de tussenhandel overslaat en een klein winkelimperium sticht. Intussen speelt hij cornet in de plaatselijk harmonie. Zoiets noemt men vandaag ‘maatschappelijk netwerken’.

Zonder een cent subsidie

De missie van ‘De Roets’ is duidelijk: de interesse wekken voor straffe en markante mensen van de Lage Landen en ze bij het breed publiek bekend maken. Elk jaar opnieuw haalt men mensen uit de vergeethoek en plaatst men die op een leuke manier in het voetlicht.

Dat intussen al vijftien jaar lang, zonder de minste subsidie. Een pluim voor de initiatiefnemers. Ik verdenk de samenstellers ervan hun keuze van ‘markanten’ licht chaotisch te houden. Want jaar na jaar, week na week toveren ze weer merkwaardige persoonlijkheden en sterke naturen tevoorschijn. Markanten die je kent, vergeten was, of nieuw voor je zijn.

Wie kent nu bijvoorbeeld nog die Willem Barentsz, de Nova Zembla-man die de zeeroute maar niet vond of Fons Janssen die vanuit Arendonk met zijn duiven de wereld veroverde?

Of Van Pethegem van wiens orgel Mozart zo wild was? Ooit van Francoys Caron gehoord en van Leegwater die de Beemster droog maalde? Was dat een fantast, een pientere ingenieur of niets van dit alles?  En hoe zat dat nu ook weer met Karel Martel uit onze geschiedenisboekjes en met Karel de Stoute, de hertog die koning wou worden? Ken je Lode Craeybeckx wel echt? Hij is veel meer dan een tunnel. En waarom verdienen Vic Nees en Lodewijk Mortelmans een plekje in de eregalerij van De Roets?

Professor Frederik Simons, van de befaamde Princeton University, schreef dit jaar vanuit de Verenigde Staten het voorwoord. Hij is nota bene de kleinzoon van Jozef Simons, de auteur van het Vlaamse lied Kempenland aan de Dietse kroon.

VRT-figuur Thomas Vanderveken getuigt op de achterflap dat hij ‘het hard speelde om klassieke muziek naar een breed publiek te brengen, zoals De Roets onze roots naar een breed publiek brengt’. Een terechte bloem voor deze diva onder de kalenders.

Koop online aan doorbraak-tarief

Doorbraak heeft bij de uitgever een onlinetarief bedongen van €15, verzendingskosten inbegrepen. Te bestellen op  https://doorbraak.be/doorbraaknieuws/roets2019/

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans