fbpx


Geschiedenis

Het geheugen van de Lage Landen

Geschiedenis in de vorm van een leuke weekkalender
Titel
De Roets Weekkalender
Subtitel
Het geheugen van de Lage Landen
Auteur
Herman Brijssinck (red.)
Uitgever
Davidsfonds
ISBN
9789002269363
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
124
Prijs
€ 15.99
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

Kent u Gustaaf De Loor? Hij was blijkbaar de winnaar van de eerste Vuelta in 1935. Ironisch genoeg werd die Gustaaf in 1913 geboren op een plek in De Klinge bekend als het Spaans kwartier. Wat nog opmerkelijker is aan de wielrenner is waar hij later belandde in zijn leven. Na de oorlog emigreert de man naar de Verenigde Staten en gaat er werken als technicus bij de NASA. Hij bouwt mee aan de straalmotoren van de Apollo 11, het ruimteveer dat Neil Armstrong in 1969 naar de maan voert. Gustaaf, die op dat ogenblik zijn eerste vakantie beleeft in zijn geboorteland sinds zijn migratie, ziet het op het kleine scherm gebeuren. Uiteindelijk keert Gustaaf terug naar De Klinge en overlijdt er in 2002.

‘Suster Bertken’

Nog eentje? Zegt Zuster Bertken u iets? Zij was de dochter van Jacob van Lichtenberg. Leuk, zult denken. Maar Jacob is een hoge geestelijke en het is in de 15de eeuw al lang niet meer de bedoeling dat geestelijken zoals Jacob kinderen verwekken. Bertha, zoals zijn dochter heet, laat zich op haar 23ste opsluiten in een kluis tegen de Utrechtse Buurkerk. 57 jaar lang zal ze op vier vierkante meter haar leven doorbrengen. Ze vult haar dagen met bidden en mediteren. Voorbijgangers brengen haar eten en slaan een praatje met haar en ze vragen ook geestelijke bijstand aan de non.

‘Suster Bertken’ wordt zo een adviesbureau avant la lettre. Bertken schrijft ook veel. Haar liederen en teksten worden na haar dood uitgegeven. Ze overlijdt in de zomer van 1514 en haar begrafenis wordt een massabijeenkomst. De gedichten en teksten van Suster Bertken werden opgenomen in de canon van Nederland, als een van de weinige middeleeuwse vrouwen in de lijst.

Leuke historische weetjes

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele profielen die de Roetskalender voor zijn lezers schetst. De weekkalender biedt niet alleen interessante korte levensbeschrijvingen aan van bekende en minder bekende figuren, hij staat ook vol met leuke historische weetjes. Zoals zondag 13 maart: ‘De eerste administratieve tekst in een Nederlandse volkstaal waren de Statuten van het leprozenhuis in Gent. Uit 1236.’

Of op woensdag 12 oktober: ‘Begin 15de eeuw kende de Vlaamse kust niet minder dan dertig vissershavens. Vele met Yde in hun naam: Koskyde, Lombardsyde, … Zo’n yde was een steiger, een aanlegplaats. Eigenlijk gewoon een klein haventje. De yde van Walraversyde was een inham van de zee tussen Mariakerke en Middelkerke, op een landbouwdomein van de graven van Vlaanderen.’

Visser Neerlandia Prijs

Tussendoor biedt de kalender ook puzzels voor kinderen aan en ‘De kleine Roets Quiz’. Was een blijde (a) een angstaanjagende katapult of (b) een middeleeuwse pot om bier in te brouwen? Het antwoord vindt u in de maand augustus.

De Roets profileert zich als ‘het geheugen van de Lage Landen’ en dat al sinds 2005 en ontving in 2010 de Visser Neerlandia Prijs voor Cultuur. Als u wil weten wie Maria van Bel was of wie ‘Elx syne tyt’ als signatuur had en wie door de Duitsers ‘die Kanone in Konzerthäuser’ werd genoemd, dan is deze weekkalender een must om in huis te halen.

Deze week in onze online boekhandel verkrijgbaar als ons Boek van de Week tegen een voordeelprijs!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk