Cultuur

Het Vlaanderen van de Ronde

Titel
Het Vlaanderen van de Ronde
Auteur
Jeroen Wielaert
Uitgever
Arbeiderspers
ISBN
9789029587303
Aantal bladzijden
244
Prijs
€ 27.5
Koop dit boek online

De Ronde van Vlaanderen is achter de rug. U hebt dus een jaar om Het Vlaanderen van de Ronde van Jeroen Wielaert te lezen. Een Nederlandse journalist die door wijlen Jan Wauters ‘de Boudewijn Büch van het cyclisme’ werd genoemd. Die beschrijving geeft je een goed idee van dit boek: een bonte en boeiende mengeling van Vlaamse geschiedenis, literatuur en wielergeschiedenis en -cultuur in Vlaanderen, voor Nederlanders.Het Vlaanderen van de Ronde past in het rijtje van Wielaert die eerder publiceerde over Het Frankrijk van de Tour. Het Vlaanderen van de Ronde geeft een overzicht van de belangrijkste cultuursteden in het oude graafschap Vlaanderen, het territorium van De Ronde. Het doet dat in vogelvlucht, maar degelijk. Wielaert is een goede gids. Hij leidt de lezer rond in de steden en hun geschiedenis, met oog voor de wielergeschiedenis en de Nederlandse inbreng. Hij wil de lezer ook in de Vlaamse cultuur binnenbrengen en doet dat door regelmatig een ‘entr’acte’ in te brengen, BV’s zoals Hugo Camps, Tom Lanoye, Saartje Vandendriessche, Dimitri Verhulst … allemaal in de trant van ‘ik heb niets met Vlaanderen maar …’Wielaert gaat wel erg in de mist al het over de Vlaamse Beweging gaat. Topvoorbeeld is zijn misslag bij de vraag ‘Waarom is de Leeuw van Vlaanderen Vlagt zwart zonder rode klauwen?’ Één telefoontje had hem het goede antwoord opgebracht, dan hoefde hij niet te fantaseren.

Pieter Bauwens

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Pieter Bauwens?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans