fbpx


Geschiedenis

Mensen of Barbaren?

Een eigenzinnig perspectief op de wereldpolitiek na 1945
Titel
Mensen of Barbaren?
Auteur
Hugo Van de Voorde
Uitgever
Pelckmans
ISBN
9789028964938
Aantal bladzijden
560
Koop dit boek online

Zijn vorige behandelde onder de titel Het Gouden Oosten (2006) de opkomst van Azië in de nieuwe wereldorde. In Mensen of Barbaren? geeft hij een dieptezicht op de wereldgeschiedenis zoals die zich vanaf de Tweede Wereldoorlog ontvouwt. Dit is niet het zoveelste geschiedenisboek dat de gebeurtenissen braafjes afhaspelt. Daarvoor is de auteur te zeer geïnspireerd door de Oosterse kijk op de wereld. Waar de Westerse cultuur er een is van ‘het zijn’, is de Chinese er een van ‘het worden’. Een historisch feit is voor de Chinezen enerzijds een ‘aan de dag treden (….) van subtiele rijpingsprocessen’, anderzijds de kiem ‘van wat zich misschien gaat ontwikkelen’ (p. 18). De Franse historicus Braudel begreep dat goed door in de geschiedenis ‘drie lagen’ te onderkennen. Van de Voorde pikt daarop in door elk van zijn acht thematische hoofdstukken zo te structureren dat je eerst een momentopname van een markant feit krijgt (bv. Mitterrand en Kohl in 1984 hand in hand in Douamont bij Verdun) wat na kadering de aanzet vormt voor het bredere verhaal (werken aan Europese eenheid) tegen een diepere achtergrond (eeuwenlange spanningen in Europa). In de wereldpolitiek als machtsstrijd loopt de mens gevaar de duimen te moeten leggen voor het barbarisme. Van de Voorde richt dan ook de blik op de geschiedenis als werken aan een humanere toekomst

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Talk