fbpx


Geschiedenis

Op zoek naar de Führer

HItler
Titel
Waar is Hitler?
Subtitel
De valse speurtocht naar een verdwenen Führer
Auteur
Tim Trachet
Uitgever
ASP
ISBN
9789057189586
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
106
Prijs
€ 13.99
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

Hitler leeft! Of toch: hij heeft geen zelfmoord gepleegd in mei 1945. Zijn stoffelijk overschot is niet gevonden. Hij is — al dan niet met hulp van het Vaticaan of de Spaanse dictator Franco — met een onderzeeër gevlucht naar Zuid-Amerika en leefde daar nog lang, maar allicht niet gelukkig.

Kent u ze, de ontsnappingstheorieën, waar hele thrillers — boeken en films — en ‘serieuze’ non-fictie zijn op gebaseerd? De ondergrondse nazinetwerken die de Geallieerden deden geloven dat der Führer dood was, maar hem in het geheim konden weg smokkelen. Weg van een vernederende veroordeling, van een ophanging met toeschouwers?

Zulke theorieën konden maar ontstaan omdat er aanvankelijk veel onduidelijkheid was over de omstandigheden van het overlijden en de lichamelijke resten van Hitler. Tim Trachet overloopt ze allemaal in een nieuw boek: Waar is Hitler?

Zelfmoord

Zeker tot in de jaren 1980 waren die speculaties populair, om nadien een stille dood te sterven. En nadien af en toe nog eens op te flakkeren. Zoals in 2008, toen de aan Hitler toegeschreven schedel in een Russisch archief van een vrouw bleek te zijn. Zou zijn dood dan toch in scene zijn gezet? Het deed opnieuw allerlei complottheorieën ontstaan. Niet het minst op History Channel, ook wel eens Hitler Channel genoemd, waar een 27 afleveringen tellende documentairereeks als Hunting Hitler hoge toppen scoorde. (Al werd ze niet uitgezonden op Canvas, waar de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en Hitler in het bijzonder populaire onderwerpen blijven.)

De vraag waar Hitler is en of hij daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd, heeft een hele industrie op gang gezet, waarbij allerlei theorieën de ronde hebben gedaan, de voorbije 75 jaar. Nochtans kan aangetoond worden dat de Duitse dictator zelfmoord pleegde in de zogenaamde Führerbunker op 30 april 1945. Alle theorieën daarover dat hij dat niet zou hebben gedaan, en dat zijn lichaam en van zijn jonge echtgenote Eva Braun verast zijn, kunnen van tafel geveegd worden. Of ze nu van nazi’s, neonazi’s, of Geallieerden afkomstig zijn. Oud-VRT-journalist Tim Trachet overloopt die theorieën in een dun en handzaam boekje en verwerpt die één na één, verwijzend naar getuigenissen, rapporten en andere bronnen.

Ufo’s

Ook de ontsnappingstheorieën legt hij onder de loep. Hitler is niet gevlucht — want hij was dus dood. Niet naar het Spanje van Franco, noch naar het Argentinië van Perón, en evenmin naar het Paraguay van Stroessner. De Zuid-Amerikaanse dictaturen, en al zeker Argentinië met zijn grote Duitse gemeenschap in het noorden van Patagonië (San Bariloche en San Martin de los Andes), leken aanlokkelijke plekken, maar niets is ervan waar. Hetzelfde geldt voor Brazilië (ondanks The Boys of Brazil, over concentratiekamparts Mengele) en … Antarctica. Inderdaad, de nazi’s zouden volgens een theorie een geheime basis onder het ijs hebben, waar ze de voorbereidingen zouden treffen voor een Vierde Rijk. Helemaal van de pot gerukt is de band van de nazi’s met… aliens en ufo’s.

Fabels

Tim Trachet haalt elke theorie over de verdwijning en vlucht van Hitler met overtuiging onderuit. Ook alle bizarre verhalen over zijn overlijden dissecteert hij overtuigend. In Waar is Hitler plaatste hij zowat alle gekende geruchten, bizarre verhalen en dubieuze getuigenissen (die elkaar bovendien tegenspreken) op een rijtje. Om ze een voor een naar het rijk der fabelen verwijst.

Trachet poogt in zijn epiloog te achterhalen waarom zulke theorieën telkens opnieuw de kop blijven opsteken. Is het omdat elk gerucht over Hitler voor volle krantenkolommen zorgt? Omdat Hitler verkoopt? Omdat we een van de meest moderne totalitaire systemen en achterliggende bricolage-ideologieën nog steeds niet helemaal begrijpen? Vermits er mensen zijn die de ondergang van het Derde Rijk nog steeds betreuren? Voer voor psychologen, zegt Trachet. Hij heeft allicht gelijk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *