JavaScript is required for this website to work.

Rechts Vlaanderen. Religie en stemgedrag in negentiende-eeuws België.

Doorbraak redactie16/6/2010Leestijd 1 minuut
TitelRechts Vlaanderen. Religie en stemgedrag in negentiende-eeuws België.
AuteurDe Smaele, Henk

Leuvens historicus Henk De Smaele beweert dat de Vlaming niet houdt van nieuwlichterij, en trouw vasthangt aan vaste, traditionele waarden … en partijen. Ook in een studie over de sp.a-leden vorige maand, kwam nog eens naar boven dat Vlaanderen au fond centrumrechts is. De Smaele doctoreerde op deze stelling en legde de link tussen godsdienstbeleving, verstedelijking en stemgedrag. Om tot de vaststelling te komen dat de synergie Vlaams-katholiek-rechts haast van alle tijden is. Vlaanderen heeft veeleer uit onwetendheid, traditie, gewoonte het bolletje rood gekleurd achter de ‘zwarte’ partij, dan wel uit bewuste overtuiging. De katholieke partij, dat was de partij van het platteland, van de kerk. Onbewust, irrationeel en in feite onmeetbaar.

Zeker in de 19de eeuw haalde de Vlaming zijn neus op voor vernieuwing – de nalatenschap van Pius IX was nochtans weinig bekend. Maar de verzuiling werkte. Op het Vlaamse, katholieke platteland, klonk er maar één klok – die van de kerk. De atheïstische, geïndustrialiseerde stem-uit-de-stad was erg marginaal in een nog relatief arm en vooral ruraal Vlaanderen (tegenover een meer geïndustrialiseerd Wallonië).

Met heel wat bronnenonderzoek achter de rug en talrijke kaarten en diagrammen in de hand, toont De Smaele aan hoe de nogal populaire veronderstelling dat Vlaanderen tot honderd jaar terug katholiek en rechts was helemaal geen vooroordeel is. Wie trouwens bekend is met het verdere verloop van de geschiedenis – het interbellum, de Koningskwestie – weet dat de veronderstelling duidt op stevige grondvesten. Zelfs op een politiek- geografische schets vandaag zie je duidelijk hoe ‘oranje’ plattelandsgemeenten zich aftekenen naast rode/bruine steden.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties