JavaScript is required for this website to work.

Stefan Elias, meesterbakker

Guido Lauwaert29/10/2019Leestijd 2 minuten
TitelWereldbakboek
SubtitelHet beste gebak van Gent tot New York
AuteurStefan Elias
UitgeverUitgeverij Kannibaal
ISBN9789463887045
Onze beoordeling
Aantal bladzijden272
Prijs€ 39.50
Koop dit boek

De legendarische Gentse bakkerij Bloch is verleden maar geen vergeten tijd. De recepten werden bewaard. Dankzij meesterbakker Stefan Elias, die jarenlang de rechterhand was van Jacques Bloch, worden de koffiekoeken en patisserie nog altijd bereid. Sinds de sluiting van de zaak in 2008 zijn ze landelijk verkrijgbaar bij Delhaize.

Aangename kennismaking

Nog maar pas gearriveerd in Gent of uw levenslange zwerver zat met een boek in het toenmalig beroemdste koffiehuis van Gent, bakkerij Bloch. Geen week dat hij niet om een notenbrood ging. Verwonderlijk is het niet voor wie zijn geschiedenis kent. Langs moederskant, was mijn grootvader, want ik heb het uiteraard over mezelf (aangename kennismaking) een bakker in Brussel. Drie van de vijf ooms waren bakker, waarvan twee in West-Vlaanderen.

Heel wat vakanties stond ik vóór het ochtendkrieken op om te helpen in de bakkerij. De hete broden die uit de oven kwamen en op de vloer belandden, moest ik met blote hand in de rekken plaatsen en ze naar de winkel rijden. Ook alle edel gebak passeerde langs mijn hand, en mond. Net als wijlen mijn moeder kan ik voor een bakkersetalage staan en het aangebodene kwalificeren. Zelden tot nooit fout.

Afkomst en bereiding

Geen land ter wereld dan België dat een uitgebreider assortiment aan koffiekoeken heeft. Elk model heeft een naam, met als beroemdste de croissant, de suisse, de boterkoek en de bolus. In het zopas verschenen nieuwe bakboek van Stefan Elias komen ze allemaal aan bod. Hun afkomst zowel als hun bereiding, tot op het kleinste detail na. De formule slaat blijkbaar aan. Het Belgisch bakboek  — ook van zijn hand — bleek een bestseller en smeekte als het ware om een vervolg. Het doek werd hoger en breder opengetrokken. Niet toevallig heet het nieuwe bakboek dan ook Wereld Bakboek. Het over de grenzen van landen en continenten brekende aanbod is te danken aan de eeuwige nieuwsgierigheid van Stefan Elias. Wat is, om een voorbeeld te nemen, een Kulich?

Paasbrood uit Rusland

Kijk, ik ben een goed mens en kopieer wat over dit zoetbrood in het boek staat: ‘Een brood uit het oude Rusland. Het werd en wordt gegeten rond Pasen, wanneer de gelovigen het mee naar de kerk brengen om het te laten zegenen. Het heeft veel gelijkenissen met de Italiaanse panettone, en zou door zijn vorm verwijzen naar de koepels van de orthodoxe kerken, die een groot deel van het jaar bedekt zijn met sneeuw en ijs. Bijna elke familie heeft er wel zijn eigen recept voor, maar doorgaans is het brood gevuld met geurige kruiden en gedroogd fruit.’ Waarop de lijst van ingrediënten volgt en de bereidingswijze.

Geschiedenisboek

Eén voorbeeld werd gekozen om de lezer hongerig te maken, edoch, het gepresenteerde is afkomstig uit de wijde wereld. Het mag dan ook gezegd worden dat het Wereld Bakboek  niet alleen een bakboek, maar tevens een geschiedenisboek is geworden. Van Gent, over Tokio en New York, geen stad of steeg was te ver voor ontdekkingsreiziger Stefan Elias om de culturele en culinaire gegevens te achterhalen, van een luxe gebak sur la façon du maître-boulanger  of à la manière de grand-mère. Extra genietenswaard is de niet opgesmukte taal. Hij helpt de bakker [m/v] om zijn gebak van het boek naar de oven en van de oven naar de tafel te voeren.

Om te eindigen

Niet enkel gebakjes komen aan bod maar ook taarten. Met geitenkaas of citroen, je kan het zo gek niet bedenken of een natuurproduct belandt als culinair hoogstandje op een bord.

Afijn, wat eet de Belg het liefst op zondagochtend: de boterkoek. Deze bewering wordt bevestigd door de eigenaars van Hotel Carlton wat verder in de straat (waar ik ’s middags een koffie met gebak van Bloch aangeboden krijg) en mijn poetsvrouw (die onder het schrijven af en toe over mijn schouders kijkt). De ontstaansgeschiedenis en de bereidingswijze van de boterkoek kan men in dit prachtboek vinden, dat na het verschijnen van dit artikel verhuist naar de verzameling van mijn dochter, een keukenprinses in wording.

Guido Lauwaert (1945) is organisator, regisseur, acteur, auteur, columnist, recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Het Parool, VPRO-radio, Knack en Doorbraak. Hij richtte de Poëziewinkel op (later Poëziecentrum) en heeft een grote liefde voor Willem Elsschot en Paul van Ostaijen.

Commentaren en reacties