Geschiedenis

Strijd om de stroom

Een politieke geschiedenis van de Schelde
Titel
Strijd om de stroom
Auteur
Eric Van Hooydonk
Uitgever
Davidsfonds
ISBN
9789058269508
Aantal bladzijden
391
Prijs
€ 34.95
Koop dit boek online

De Schelde fascineert. De auteur, advocaat en hoogleraar, noemt haar zonder aarzelen een wereldrivier. Ze mag dan wel de kleinste van alle wereldrivieren zijn – de Nijl bijvoorbeeld is twintig maal langer –, toch vormt ze een van de belangrijkste scheepvaartwegen en bezit Antwerpen het meest uitgestrekte havengebied ter wereld. Indrukwekkende gegevens, maar de auteur wordt ook omwille van haar geschiedenis aangezogen door de Schelde.Eeuwenlang vormde ze de spil van politieke en diplomatieke strijd. De oorlogen om haar monding, het bikkelen om haar statuut , het behoort allemaal wel tot de geschiedenis, maar nog altijd is de Schelde inzet van een strijd om haar functies in de relaties tussen Vlaanderen en Nederland, tussen economische expansie en zorg om het milieu.De val van Antwerpen op 17 augustus 1585 sneed de havenstad af van de Scheldemonding die in handen was van het vrije Noorden. De blokkade van de Schelde duurde twee eeuwen. Daarna volgde nog de strijd om de vrijheid van de Schelde. 150 jaar geleden kocht België met een eenmalige som de tol af die Nederland hief op alle tonnage die per schip naar Antwerpen vervoerd werd. De ronde verjaardag van dat bevrijdende verdrag was voor Van Hooydonk de aanleiding om de minnaars van Antwerpen en de mythische Schelde te verblijden met dit magistrale, met vele foto’s en kaarten rijk versierde boek.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Karl Drabbe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans