Geen categorie

Strijden om taal. De Belgische taalkwestie in historisch perspectief.

Titel
Strijden om taal. De Belgische taalkwestie in historisch perspectief.
Auteur
Els Witte, Harry Van Velthoven
Koop dit boek online

Els Witte en Harry Van Velthoven, twee uitmuntende taalstrijd-specialisten, herwerkten vorige publicaties in het pas verschenen Strijden om taal. De Belgische taalkwestie in historisch perspectief.

Ze behandelen de taalpolitiek in België, vertrekkend van de Franse en ‘Hollandse’ periode, om te eindigen in de europeaniserende context van vandaag.

Het nationaliteitenvraagstuk van België is al lang geen (pure) taalkwestie meer, maar het belang was en blijft groot. Een constante vormt de inconsequentie van de Franstaligen. Zij liggen aan de basis van het territorialiteitsbeginsel, uit vrees voor de vernederlandsing van Wallonië. Maar voor Vlaanderen blijven ze tot vandaag aandringen op het personaliteitsbeginsel. ‘De Franstaligen vroegen voor zichzelf wat ze de andere taalgemeenschap niet toestonden’, vatten Witte en Van Velthoven samen.

Het boek besteedt ook aandacht aan de nieuwe, Europese dimensie, waaruit we leren dat ‘Europa’ wel oren heeft naar de Franstalige interpretatie van de faciliteitenregeling.

We blijven op onze honger als we zoeken naar de oorzaken van de blijvende verfransing van Vlaams-Brabant. De tijd dat de Franse taal politiek, sociologisch en economisch domineerde, ligt ver achter ons. Maar de tendens tot verfransing droogde niet op. De auteurs gaan maar zijdelings in op de vraag hoe dat moet worden verklaard.

Het boek behandelt deze bloedernstige materie altijd even serieus. De auteurs gaan strikt methodologisch-wetenschappelijk te werk, zonder te vervallen in academisch jargon, maar op enig frivool taalgebruik laten ze zich evenmin betrappen.

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium