Geen categorie

Verbrande schrijvers. ‘Culturele’ collaboratie in Vlaanderen 1933-1937

Foute auteurs
Titel
Verbrande schrijvers. Culturele collaboratie in Vlaanderen 1933-1937
Auteur
De Vos, Lukas
Koop dit boek online

Op 11 juni overleed Jerome Verhaeghe. Hij was televisiepionier in Vlaanderen, medewerker aan het eerste tv-journaal in 1953. Kort na WO II was hij al journalist bij De Spectator, in die tijd een soort politiek-correct weekblad dat aanleunde bij De Nieuwe Gids, politiek-correcte evenknie van De Standaard toen. Aan de weekbladenkant had je concurrent De Vlaamse Linie dat vanaf 1948 en dat zeker tot het Schoolpact in 1958 danste op de golven van repressie, amnestie-eisen, Koningskwestie en absolute CVP-meerderheden in het Paleis der Natiën. Het lijkt wel een andere wereld.

Het jezuïetenweekblad De Vlaamse Linie werd toen massaal bevolkt door gewezen ‘zwarten’, ‘slachtoffers’ van de repressie: Karel Vertommen, Lode Claes … Stuk voor stuk ‘verbrande schrijvers’. Ook jongeren als Arthur De Bruyne, Hugo Schiltz en Karel van Isacker (als hoofdredacteur) werkten er aan mee.

Bij die ‘verbrande schrijvers’ ook namen als André Demedts en Filip de Pillecyn. Allen werkten mee aan het blad. Allen waren tot de jaren 1960 gevierde heimatschrijvers. Sindsdien vergeten en vaak verworpen. Over hen publiceerden historici het lezenswaardige Verbrande schrijvers. Portretten van eerder genoemden, maar ook van Wies Moens of Ferdinand Verknocke.

Nieuw is zeker het inleidende stuk van UA-historicus Marnix Beyen, die de concepten zwart-wit-grijs tijdens de oorlog verder wil nuanceren en verfijnen. Culturele collaboratie, accommodatie, verzet … zijn ‘flou’, moeilijk van elkaar te onderscheiden, lopen in elkaar over. Wie kan dan nog ‘fout’ zijn? Wie ‘verbrand’?

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken




Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium