Geen categorie

Vertelsels van een nar. Over Vlamingen en Vlaanderen.

Een straf folieke

Fernand Huts, baas van de Vlaams-internationale maritieme multinational Katoennatie, is de kwintessens van de grappige sinjoor. Wie met hem tafelt, heeft gegiecheld, geschaterd, gebruld. Ooit was hij Manager van het Jaar van Trends en zijn medekornuiten van de Vlerick School voor Management fronsten de wenkbrauwen bij het nieuws. Fernand? Dat kon toch niet, die bon vivant. Het was waar en hij had het dubbel en dik verdiend, bewijst hij tot vandaag.

Waar welt de bron van Huts’ grapjasserij? In de genenpot die terug gaat tot een familietak die hofnar was van de Bourgondische hertogen. Aldus de fantasierijke inleiding van het fraaie Vertelsels van een nar van Jules Van Bochelt – pseudoniem van Fernand Huts.

IJdelheidsboek is de houterige vertaling van ‘vanity book’, bekend in de Engelse uitgeverijwereld. Men is gefortuneerd, overtuigd van eigen ideeën, een broodschrijver verschijnt en een uitgever is te vinden. Cynisch zou je zo Vertelsels van een nar kunnen typeren, maar dat is ronduit fout. Fernand Huts schrijft veel zinnige dingen over de Vlamingen, hun tegenstellingen met de Walen, de verhouding met de Nederlanders, de toekomst van België (minstens een confederatie en hij heeft geen schrik van de grootste Vlaamse zelfstandigheid). De illustraties van Joris Snaet zijn op en top. Ondernemers met meer in hun hoofd dan centen, zijn een feest.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier

Voeg een reactie toe

https-doorbraak-be

Boekgegevens

Titel
Vertelsels van een nar. Over Vlamingen en Vlaanderen.
Auteur
Jules Van Bochelt
Koop dit boek online

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans