fbpx


Literatuur

Verwacht het onverwachte

Zeventien verborgen kleine camera’s
Thriller
Titel
De honger
Auteur
Kasper van Beek
Uitgever
Cargo 
ISBN
9789403188003
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
319
Prijs
€ 19.99
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

In 2018 debuteerde de Nederlandse film- en televisieproducent Kasper van Beek met Vogelvrij. De thriller werd goed ontvangen en bereikte de eindselectie van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Ook zijn tweede nagelbijter, De honger, mag er zijn.

‘Play’, maar dan…

Psychiater en Afghanistan-veteraan Liam Sandberg komt met vrouw en dochter thuis in Amsterdam van een weekeindje in hun buitenverblijf in Limburg. Op de salontafel vinden ze een nieuwe afstandsbediening met een post-it op. Op het briefje staat het woord ‘play’ geschreven.

Als Sandberg op de knop drukt ziet het gezin zichzelf, gefilmd vanuit verschillende standpunten in alle kamers. Iemand heeft hen een jaar lang dag en nacht in de gaten gehouden. Na onderzoek door de politie, vinden ze in het huis zeventien verborgen kleine camera’s.

Wie heeft hen gefilmd en waarom? De politie verricht in het begin vruchteloos sporenonderzoek. Tot rechercheur Isabella Neri — een tijdlang op non-actief met therapie geplaatst — er zich mee gaat bemoeien. En dat tegen het uitdrukkelijk bevel van haar chef in. Zij brengt de zaak echter aan het rollen en komt tot slot op het spoor van een seriemoordenaar.

Verkeerde been

Eenmaal je als lezer de eerste dertig redelijk chaotische bladzijden achter de kiezen hebt, begint de spanning zich geleidelijk aan op te bouwen. Dan wil je doorlezen tot het einde. Regelmatig word je op het verkeerde been gezet door nieuwe ontwikkelingen.

De ware aard van de dader blijft lang onduidelijk. Dat brengt een mooie spanningsboog met zich mee tot aan de ontknoping op een gure winteravond. Het slot is sterk, goed uitgewerkt en verrassend. De plot, ‘verwacht het onverwachte’, is op zich  trouwens bijzonder origineel te noemen. 

De karakters van beide hoofdpersonen, Liam en Isabella, zijn sterk en geloofwaardig neergepoot. Een enkel minpuntje: de meerderen van rechercheur Neri worden te zeer als onbekwame nietsnutten voorgesteld, die niets liever doen dan hun vrouwelijke rechercheur te dwarsbomen. Beantwoordt dat cliché aan de waarheid bij de Amsterdamse politie?

De lectuur van deze onderhoudende thriller kan ik zonder meer aanbevelen. De inhoud lijkt me zo geschikt om te worden verfilmd (zie het beroep van de auteur).

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Jan Verstraete

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Talk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *