JavaScript is required for this website to work.

‘Volle maan was ‘t, aardedonker…’: Andreas Gruber eindelijk in het Nederlands beschikbaar

Pieter Jan Verstraete4/5/2023Leestijd 2 minuten
TitelStervensuur
AuteurAndreas Gruber
UitgeverA.W. Bruna
ISBN9789400515741
Onze beoordeling
Aantal bladzijden448
Prijs€ 17.50
Koop dit boek

De Oostenrijkse thriller- en detectiveschrijver Andreas Gruber (1968), met een verkoop van in totaal 4,8 miljoen verkochte boeken in de Duitstalige wereld, is nu eindelijk ook in het Nederlands beschikbaar. De succesvolle en gelauwerde auteur van enkele tientallen boeken verscheen al onder meer in Engels, Italiaanse, Japanse en Russische vertaling. Hij schreef kortverhalen, jeugdromans en thrillers en verzorgt diverse detectivereeksen.

Een van Grubers beste eigenschappen is, naast zijn minutieus onderzoek, zijn inlevingsvermogen. Zijn grootste bestsellerreeks tot nu toe is zijn Nemez & Sneijder-reeks, waarvan nu het eerste deel uit 2013 (oorspronkelijke titel Todesfrist) in Nederlandse vertaling verschenen is. Tot nu toe telt de reeks in het Duits zeven delen, en vorig jaar verscheen het zevende deel. De eerste twee boeken werden ook al verfilmd.

Somerset

In München slaat een seriemoordenaar toe en doet de meest verschrikkelijke en lugubere dingen met zijn slachtoffers, eer hij ze om het leven brengt. Wat een ‘gruwelijke’ fantasie moet Gruber wel niet hebben. In het begin van zijn schrijversloopbaan schreef hij ook enkele fantasyromans.

Vooraf belt de moordenaar vrienden of familieleden op om hun een schier onmogelijke kans te geven het slachtoffer te redden. Met vervormde stem laat hij weten: ‘Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet: dan sterft ze’. Op die manier schuift de moordenaar de verantwoordelijkheid van zich af.

Wanneer de moeder van inspecteur Sabine Nemez een van de slachtoffers is, gaat ze wanhopig op zoek naar een verklaring en motief van de dader. De bekende en excentrieke profiler van Nederlandse afkomst, Maarten S.(omerset) Sneijder, wordt op de zaak gezet en samen ontdekken ze een patroon.

Dusty

Sabine ontdekt dat een oud kinderboek de inspiratie voor de moordenaar blijkt te zijn. Sneijder bombardeert haar dadelijk tot zijn assistente. Helaas voorspelt het niet veel goeds. De hierboven in de titel aangehaalde zinsnede uit het kinderboek krijgt in de loop van het boek zijn volle betekenis.

Het boek begint met een ijzersterke proloog waarbij je als lezer dadelijk bij de les betrokken wordt. In de hiernavolgende honderd pagina’s maken we nader kennis met de meeste betrokken figuren. Van ieder van hen schrijft de ervaren Gruber een levendig karakterportret. Met succes last hij her en der wat droge humor in. Een niet onbelangrijke bijrol is weggelegd voor Dusty, een sympathieke jackrussellterriër. Eenmaal de lezer goed ingebed zit, bouwt de auteur de spanning stelselmatig op zoals het een goede thrillerschrijver betaamt. Ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger.

Onweer

De spanningsboog wordt nog verhoogd door het steevast wisselen van de verhaallijnen. Tijdens de laatste honderd pagina’s kun je het boek haast niet meer wegleggen en wil je doorlezen tot het einde. Alle verhaallijnen vallen samen tijdens een zwaar onweer boven Wenen. Op een schitterende, originele en uiterste spannende wijze beschrijft Gruber de ontknoping. Alle puzzelstukken komen samen en vormen een geheel.

Ik kan maar hopen dat de uitgever ook de volgende delen van de Nemez & Sneijder-reeks in vertaling uitbrengt. In de Duitstalige wereld verschijnen immers ook heel wat thrillers en detectives die het lezen de moeite waard zijn. Helaas hebben de meeste uitgeverijen deze wereld nog niet ontdekt. Het hoeven niet steeds Engelstalige en Scandinavische spannende boeken te zijn. En je leert er nog uit. Tot dan wist ik bijvoorbeeld niet wat het woord ‘elektracomplex’ inhield.

Het boek ligt aangenaam in de hand en werd in een duidelijke leesletter gesteld.

 

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties